Saturday , 27 April 2024

Αλεξανδρούπολη: Ένταση με αγρότες που ήθελαν να συναντήσουν τον Αυγενάκη – Τί επικαλείται το υπουργείο – Τα μπλόκα

Ένταση επικράτησε χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ανάμεσα σε αγρότες της περιοχής και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.

Το επεισόδιο
Οι αγρότες επιχείρησαν με τα τρακτέρ τους να εισβάλουν στο αεροδρόμιο θέλοντας να συναντήσουν τον υπουργό, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, ακύρωσε συνάντηση με εκπροσώπους τους που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην πόλη της Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Λευτέρης Αυγενάκης ενώ επρόκειτο να συναντήσει αντιπροσωπεία αγροτών, τελικά αρνήθηκε με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Εκεί επιχείρησαν να… σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να ξεκινήσει ένταση με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι ίδιοι νωρίτερα είχαν «κατασκηνώσει» έξω από το ξενοδοχείο όπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με τον υφυπουργό, Σταυρό Κελέτση, είχε συνάντηση με τοπικούς φορείς.

Τί απαντά το υπουργείο
Σε διευκρινίσεις προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τα δημοσιεύματα περί άρνησης του Λευτέρη Αυγενάκη να συναντήσει αγρότες στην Αλεξανδρούπολη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης καθώς η προηγούμενη ευρεία σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Κομοτηνή με εκπροσώπους φορέων αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, διήρκησε, πολύ παραπάνω από το προγραμματισμένο, περισσότερες από 3,5 ώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο πρόγραμμα του υπουργού. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί εκ νέου την περιοχή και επανέλαβε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή».

Συνεχίζονται και σήμερα οι κινητοποιήσεις
Με σκοπό να στείλουν ένα ακόμα πιο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πριν από την αυριανή συνάντηση, Τρίτη, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι αγρότες εξακολουθούν να παραμένουν στα μπλόκα.
-Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα σήμερα θα προχωρήσουν στο συμβολικό κλείσιμο των συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία στο Τελωνείο Νίκης στη Φλώρινα από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων των μπλόκων αγροτών και κτηνοτρόφων.
Θα κλείσουν τον δρόμο Φλώρινας – Θεσσαλονίκης σήμερα το απόγευμα από τις 16.00 μ.μ.-17.00 μ.μ. στο κόμβο του Φιλώτα οι αγρότες της περιοχής. Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους «Παραμένουμε σε θέση μάχης ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό. Διεκδικούμε την επιβίωσή μας ως αγρότες, να παραμείνουμε στα χωριά και τις καλλιέργειες μας».
-Οι αγρότες της Χαλκιδικής παραμένουν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών και την κλείνουν συμβολικά με τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω παρακαμπτήριων οδών.

-Σε στάση αναμονής οι αγρότες της Κοζάνης. Περίπου 70 τρακτέρ έχουν παραταχθεί με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους να μεταφέρουν πλέον το μπλόκο των Κοίλων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η κοινή επιτροπή Αγώνα του Νομού Ιωαννίνων οργανώνει σήμερα στις 10.00 το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΟΠΕΚΕΠΕ και της εφορίας στα Ιωάννινα.
-Την ίδια στιγμή, τρακτέρ των αγροτών της Θεσπρωτίας παραμένουν παραταγμένα στην είσοδο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας χωρίς όμως να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν από κοινού με αγρότες των Ιωαννίνων να ανοίξουν σήμερα τις μπάρες των διοδίων της Εγνατίας Οδού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *