Thursday , 2 May 2024

Αλλάζουν όψη τα λιμάνια της Σούδας και της Στυλίδας

Του Γ.Κατσιάνη

Σύμβαση προϋπολογισμού, ύψους 24 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων υποδομής στα λιμάνια της Σούδας και της Στυλίδας και τη διενέργεια μελέτης για τον εκσυγχρονισμό του επιβατηγού στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος υπέγραψαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Τα έργα

Ειδικότερα, το έργο της ανέγερσης νέου σταθμού επιβατών στο λιμάνι της Σούδας Χανίων (φωτογραφία) είναι συνέχεια σχετικού πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που προβλέπει τη δημιουργία χώρων εξυπηρέτησης των επιβατών ακτοπλοΐας και κρουαζιέρας καθώς και κτίρια διοίκησης και χώρους ελέγχων Schengen.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 12,9 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Όσον αφορά το λιμάνι της Στυλίδας, το έργο, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ αφορά στην αποκατάσταση βαθών (εκβάθυνση) στη λιμενολεκάνη και στον δίαυλο ναυσιπλοΐας και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τελευταίο τρίμηνο του 2025.

Εξάλλου, κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ προχωρούν στην κατάρτιση αναλυτικής μελέτης, στρατηγικής και ανάπτυξης μηχανισμού χρηματοδότησης για τη σταδιακή ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας με στόχο τη μείωση εκπομπών CΟ2 και την επιτάχυνση και εξομάλυνση της πράσινης μετάβασης στον κρίσιμο αυτό κλάδο.

Το έργο ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

“Ενισχύοντας τους λιμένες μας, ενισχύουμε τη θέση της Ελλάδας ως κεντρικού ναυτιλιακού κόμβου στη Μεσόγειο και πέραν αυτής”, δήλωσε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης ενώ από την πλευρά του, ο εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, τόνισε ότι στόχος των παρεμβάσεων είναι “τα επόμενα χρόνια τα ελληνικά λιμάνια να αποτελέσουν έναν ακόμη ισχυρό μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα, με οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *