Saturday , 20 April 2024

Ανάπτυξη μέχρι 2,5% “βλέπει” το 2020 ο ΙΟΒΕ

Ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για φέτος και 2,3%-2,5% το 2020 “βλέπει” ο ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον οποίον μάλιστα ο στόχος του 2,8% που έχει θέσει η Κυβέρνηση για το 2020 είναι αρκετά φιλόδοξος και προϋποθέτει περισσότερες επενδύσεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί το 2019 έως 1,8%, χάρη στην ενίσχυση των εξαγωγών (+5,0-5,5%), κυρίως σε υπηρεσίες (Τουρισμός – Μεταφορές) και αύξηση επενδύσεων, μικρότερη της αρχικά αναμενόμενης για φέτος (+6-7%). Η ανάκαψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών θα είναι περιορισμένη (+0,5%) , ενώ μεγαλύτερη υπολογίζεται η αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης (+1,3%), λόγω επιδράσεων του εκλογικού κύκλου. Η ήπια άνοδος της εγχώριας ζήτησης, σε συνδυασμό με ένα «αποτέλεσμα βάσης» στις εισαγωγές προϊόντων στο τρίτο τρίμηνο, θα συγκρατήσουν την αύξηση των εισαγωγών (+3,5-4,0%)

Την επόμενη χρονιά η ελληνική οικονομία προβλέπεται από τον ΙΟΒΕ ότι θα ανεβάσει ταχύτητα, πιάνοντας ρυθμούς 2,3% με 2,5%, χάρη στη μεγαλύτερη επενδυτική δραστηριότητα, την πιστωτική επέκταση, τις φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, τις αποκρατικοποιήσεις – παραχωρήσεις (+15%) και τη νέα αύξηση εξαγωγών (+4-5%). Ήπια εκτιμάται ότι θα είναι η άνοδος της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,0%), ενώ θα έχουμε μικρή περιστολή καταναλωτικών εξόδων του δημοσίου από μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών (-0,5%). Η ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση αναμένεται να αποτυπωθεί στις εισαγωγές (+6,0-6,5%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *