Sunday , 5 May 2024

Ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή: Χερσαίες επιχειρήσεις από το Ισραήλ – Με επέκταση χτυπημάτων απειλεί η Χαμάς – Ανησυχία στη Δύση

Παγκόσμια είναι η ανησυχία από την ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την αιφνιδιαστική πολυμέτωπη επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας προς το νότο έως το Τελ Αβίβ. Από τις επιθέσεις τουλάχιστον 200 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.000 είναι οι τραυματίες οι περισσότεροι από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για 21 σημεία σε ισραηλινά εδάφη που κατάφεραν να διεισύσουν ένοπλοι. Απαντώντας το Ισραήλ, προχώρησε σε βομβαρδισμούς στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και αποστέλλει χερσαίες δυνάμεις. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ήδη κάνει λόγο για 200 νεκρούς και 1600 τραυματίες.

Νετανιάχου: «Είμαστε σε πόλεμο»
«Πολίτες του Ισραήλ, είμαστε σε πόλεμο. Δε μιλάμε για επιχείρηση ή για σποραδικές μάχες, αλλά για πόλεμο. Σήμερα το πρωί η Χαμάς εξαπέλυσε μια φονική αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον του Κράτους του Ισραήλ και των πολιτών του. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας και ενώ ενέκρινε την επιστράτευση μεγάλου αριθμού εφέδρων.

Όμηροι Ισραηλινοί στα… χέρια ενόπλων της Χαμάς
Την ίδια ώρα, αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από ενόπλους της Χαμάς στο κιμπούτς Μπίρι κοντά στα σύνορα με τη Γάζα. Στο φως έρχονται εικόνες μελών της Χαμάς να σέρνουν νεκρούς Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ πολίτες τηλεφωνούν σε τηλεοπτικούς σταθμούς λέγοντας ότι είναι όμηροι, ζητώντας βοήθεια. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης τη σύλληψη αιχμαλώτων Παλαιστινίων. Στην άλλη πλευρά, οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας πληρώνουν το δικό της φόρο αίματος με τα νοσοκομεία να έχουν πλημμυρίσει από νεκρούς και τραυματίες.

Το χρονικό
Το σφυροκόπημα της Χαμάς υπό την ονομασία «Επιχείρηση Πλημμύρα του Αλ-Ακσά» ξεκίνησε στις 6.30 το πρωί από ξηρά, θάλασσα και αέρα, ημέρα εορτασμού της εβραϊκής γιορτής Simchat Torah. Η Χαμάς δήλωσε ότι εκτόξευσε 5.000 ρουκέτες, ενώ το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι μαχητές της οργάνωσης εισήλθαν στο έδαφός του. Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με την «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά» κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Μαίνονται μάχες
Αυτή την ώρα οι μάχες με πυροβόλα όπλα μαίνονται στις πόλεις Kfar Aza, Sderot, Sufa, Nahal Oz, Magen, Be’eri και γύρω από αυτές, καθώς και στη στρατιωτική βάση Re’im, ανέφεραν οι Times of Israel. Πρόκειται για τη σφοδρότερη επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς, με το Τελ Αβίβ να ανακοινώνει ότι βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα. Ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τους Ισραηλινούς που ζουν κοντά στη Γάζα να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να κατευθυνθούν σε καταφύγια.

Τι λέει η Χαμάς
Ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Khaled Qadomi, δήλωσε στο «Al Jazeera» ότι η στρατιωτική επιχείρηση της οργάνωσης αποτελεί απάντηση σε όλες τις φρικαλεότητες που έχουν αντιμετωπίσει οι Παλαιστίνιοι κατά τη διάρκεια των δεκαετιών. «Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να σταματήσει τις φρικαλεότητες στη Γάζα, εναντίον του παλαιστινιακού λαού, των ιερών μας τόπων όπως η Al-Aqsa. Όλα αυτά τα πράγματα είναι ο λόγος για την έναρξη αυτής της μάχης», είπε. Η Χαμάς κάλεσε «τους μαχητές της αντίστασης στη Δυτική Όχθη» καθώς και «τα αραβικά και ισλαμικά έθνη μας» να συμμετάσχουν στη μάχη, αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο «Telegram».

Στο πλευρό της Χαμάς
Η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι μπαίνει κι εκείνη στη μάχη ενώ η λιβανική Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη έδωσαν συγχαρητήρια στη Χαμάς για την επίθεση. Η Χεζμπολάχ μάλιστα χαρακτήρισε την επίθεση ως «αποφασιστική απάντηση στη συνεχιζόμενη κατοχή του Ισραήλ και ένα μήνυμα σε αυτούς που επιδιώκουν την εξομάλυνση με το Ισραήλ». Ο σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συνεχάρη τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα
Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε σοβαρή πολεμική σύγκρουση σημειώνεται έπειτα από μήνες εντάσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη κι ενώ η Ουάσινγκτον προωθεί μια συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί να ανησυχία τις εξελίξεις. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ έκανε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της βίας, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις προειδοποιώντας με ανακοίνωσή του: «Αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του». Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κεκλεισμένων των θυρών ζήτησε η Μάλτα.

Καταδίκη της Δύσης
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα την επίθεση. Στο ίδιο μήκος κύματος κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Η Αίγυπτος προειδοποίησε για «σοβαρές επιπτώσεις» από την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, και έκανε έκκληση για «επίδειξη της μέγιστης αυτοσυγκράτησης και αποφυγή της έκθεσης αμάχων σε περαιτέρω κίνδυνο». Η Ρωσία είπε πως βρίσκεται σε επαφή με όλες τις πλευρές και η Σαουδική Αραβία ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός». Το Ομάν ζήτησε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, ενώ αλληλεγγύη προς το Ισραήλ εξέφρασε η Ινδία. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Έκτακτο διάγγελμα Μπάιντεν

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το Ισραήλ» τόνισε αρχικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε έκτακτο διάγγελμά του για την πολυμέτωπη επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ από τη Χαμάς. «Θα διασφαλίσουμε ότι θα έχουν τη βοήθεια που χρειάζονται οι πολίτες τους και ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους», πρόσθεσε. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τρομοκρατικές επιθέσεις και η υποστήριξη της κυβέρνησής μου για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη και αμετακίνητη», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *