Thursday , 28 March 2024

Αναβάθμιση της Εθνοφυλακής, με δημιουργία μονάδων σε Θεσσαλονίκη και Αττική και συμμετοχή γυναικών

Στην αναβάθμιση της Εθνοφυλακής προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συμβολή της στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθεί ο αρμόδιος υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής  είναι η δημιουργία κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση, η εξέταση για τη δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής και των γυναικών, η συγκρότηση μονάδων σε Αττική και Θεσσαλονίκη στον τομέα της κυβερνοάμυνας και σε αντικείμενα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών καθώς και η εκπαίδευση και σε ημέρες εκτός της Κυριακής.

Οι αλλαγές

Στο πλαίσιο της θέσπισης κινήτρων για την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των Εθνοφυλάκων στη στρατιωτική εκπαίδευση, στόχος είναι το 2023 να ανέλθει στο 100% από το 35% που ήταν το 2018.

Βαρύτητα θα δοθεί στην ενίσχυση της στελέχωσης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ), ιδίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και του νομού Έβρου, εξετάζοντας τη δυνατότητα συμμετοχής και γυναικών.

Επιπλέον, προωθείται η δημιουργία μονάδων Εθνοφυλακής στη Θεσσαλονίκη και την Αττική στους τομείς της κυβερνοάμυνας – Νοσηλευτικής / Ιατρικής και σε τεχνικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Τέλος, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της δημιουργία νέου κλάδου στο ΓΕΕΘΑ, στον οποία θα υπάγονται οι διευθύνσεις Εθνοφυλακής, Επιστράτευσης και Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτων Αναγκών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *