Tuesday , 23 April 2024

Αναβάθμιση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της ΟΣΕΠ επιδιώκει η ελληνική προεδρία – Έμφαση και στην προώθηση της κρουαζιέρας μεταξύ των χωρών της περιοχής

Η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) είναι ο στόχος της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο, που ξεκίνησε τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους. Έμφαση θα δοθεί επίσης στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των χωρών-μελών για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας μεταξύ των λιμανιών των 12 χωρών-μελών της ΟΣΕΠ.

Αναλυτικότερα, τις προτεραιότητες και τις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Προεδρίας στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΒΕΘ ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου της ΟΣΕΠ κ. Χαρίλαος Αλεξόπουλος.

Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν ο κ. Alexander Shcherbakov, Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Vadym Sabluk από το Προξενείο της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Alexei Nistrean, Executive Manager της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας της ΟΣΕΠ, η κ. Vera Vukicevic, Επιτετραμμένη του Προξενείου της Σερβίας στη Θεσσαλονίκη, η κ. Mariana Radu, Προισταμένη Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαικών και Διεθνών Σχέσεων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας, η κα. Χαρούλα Χριστοδούλου, στέλεχος της Παρευξείνιας Τράπεζας και η κ. Σταυρούλα Αγγελίδου, Γενική Γραμματέας του ΕΣ της ΟΣΕΠ.

Η Ελληνική Προεδρία στην ΟΣΕΠ ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η κεντρική της ιδέα συμπυκνώνεται στο σλόγκαν “BLACK SEA –GREEN ENERGY – BLUE GROWTH”.

Μέλη της ΟΣΕΠ είναι οι χώρες Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία.

Ο στόχος της είναι η διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών-μελών σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο, η γεωργία, οι μεταφορές, η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως συνδεδεμένα όργανα της ΟΣΕΠ έχουν αναγνωριστεί και λειτουργούν η Κοινοβουλευτική Συνέλευση, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο, η Τράπεζα Εμπορίου και Αναπτύξεως Ευξείνου Πόντου και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου.

Το Επιχειρηματικό Συμβούλιο (ΕΣ) της ΟΣΕΠ ιδρύθηκε το 1992 ως ένας διεθνής μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί τις επιχειρηματικές κοινότητες των 12 κρατών μελών της ΟΣΕΠ. Συντονίζοντας την επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, το ΕΣ της ΟΣΕΠ στοχεύει στη συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την περιφερειακή συνοχή στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου.

Οι στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας συμπυκνώνονται στους εξής:

  • πρωταρχικός στόχος είναι η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση της παρουσίας και του ρόλου του ΕΣ αρχικά μεταξύ των οργάνων της ΟΣΕΠ και στη συνέχεια εντός της επιχειρηματικής κοινότητας των χωρών που το απαρτίζουν.
  • σε δεύτερο στάδιο, η διαρκής ενημέρωση των επιχειρήσεων των χωρών-μελών του, με την δημιουργία και διατήρηση ενός διαδραστικού «ηλεκτρονικού σημείου αναφοράς», που θα εκκινεί από την ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΣ και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δώδεκα χωρών
  • απώτερος στόχος – προοπτική, η είσοδος και άλλων οντοτήτων, αλλά και χωρών, από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.

Οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Ελληνική Προεδρία είναι οι εξής:

  • Με στόχο την εξάπλωση της έννοιας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής στις 22 Νοεμβρίου 2019.
  • Εκδήλωση για την προώθηση της κρουαζιέρας μέσω συνεργασίας των λιμανιών του Σότσι Ρωσίας και Θεσσαλονίκης και των φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμου Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, αναμένεται να υλοποιηθεί πιθανότατα εντός του Δεκεμβρίου.
  • Στις 12 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί εκδήλωση για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα έπειτα από πρόταση του Επιμελητηρίου της Βουλγαρίας και προσωπικά του Προέδρου του κ. Τσβέταν Σιμεόνοφ. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), ενώ θα συμμετάσχει και το ΕΒΕΘ με εκπρόσωπο του.
  • Το 61ο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣ της ΟΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου 2019.

Οι φορείς με τους οποίους συνεργάζεται το ΕΣ της ΟΣΕΠ είναι το Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αρωγής, ο ΟΛΘ, η ΕΕΔΕΓΕ, η Παρευξείνια Τράπεζα, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Marketing Ν. Θεσσαλονίκης, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το ΕΒΕΘ, ο ΣΒΕ, ο ΣΕΒΕ και η ΔΕΘ-Helexpo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *