Friday , 3 May 2024

Αναβάλλεται η τετραμερής σύνοδος στην Ιορδανία, μετά το λουτρό αίματος στη Γάζα – Δεν θα μεταβεί ο Κ. Μητσοτάκης στο Ισραήλ

Αναβλήθηκε επ’ αόριστον η τετραμερής σύνοδος που θα διεξαγόταν σήμερα στην Ιορδανία με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Ιορδανού μονάρχη Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Αυτό ανακοίνωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι.

Ματαιώνεται το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού
Τη ματαίωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί κυβερνητικές πηγές εξηγώντας ότι «οι συνθήκες ασφαλείας δεν επιτρέπουν το ταξίδι». Η απόφαση ελήφθη μετά τα νέα δεδομένα που παρουσιάζονται στην περιοχή όσον αφορά την ασφάλεια, στον απόηχο του χτυπήματος στο νοσοκομείο της Γάζας. Ο κ. Μητσοτάκης επρόκειτο να επισκεφτεί αύριο, Πέμπτη, το Ισραήλ.

Στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναχώρησε πάντως για το Τελ Αβίβ, προκειμένου να συναντηθεί σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει αρχικά συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Θα είναι «μια πολύ μικρή, περιορισμένης διάρκειας διμερής συνάντηση» αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και αργότερα συνάντηση με Ισραηλινούς πρώτους ανταποκριτές. Νωρίτερα, ο κ. Μπάιντεν εξέφρασε τα «συλλυπητήριά του» στους συγγενείς των θυμάτων και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», σύμφωνα με εκπρόσωπό του. Ο αμερικανός πρόεδρος απέφυγε ωστόσο να εκφραστεί για το ποιος ευθύνεται για το χθεσινό πλήγμα στο νοσοκομείο «Αλ Αχλί».

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Συνεδριάζει εκτάκτως στις 5.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας. Aναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς. «Η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν να διεξαχθεί κατεπείγουσα δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το πρωί της 18ης Οκτωβρίου εξαιτίας του πλήγματος σε νοσοκομείο στη Γάζα», ανέφερε μέσω Telegram ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Μόσχας στον ΟΗΕ, ο Ντμίτρι Πολιάνσκι.

Εκατόμβη νεκρών
Εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το χτύπημα σε νοσοκομείο στη Γάζα. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο «Al-Ahli Baptist Hospital», πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά, ενώ χτυπήθηκε επίσης ένα σχολείο του ΟΗΕ που στεγάζει πρόσφυγες.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές για το θανατηφόρο περιστατικό, ενώ εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων δήλωσε ότι μια παλαιστινιακή ομάδα του Ισλαμικού Τζιχάντ ευθύνεται για μια «αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας» που έπληξε το νοσοκομείο. Η οργάνωση «Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ» χαρακτήρισε από την πλευρά της «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ, που της επέρριψε την ευθύνη για τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας χθες Τρίτη το βράδυ, με απολογισμό εκατοντάδες νεκρούς. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες. «Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές» και «δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

Όλαφ Σολτς: Η στιγμή της εκκένωσης του αεροπλάνου του στο Τελ Αβίβ

Η αντιπροσωπεία του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς είχε μια δυσάρεστη εμπειρία στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, καθώς ετοιμαζόταν να απογειωθεί για το Κάιρο. Κατά την ώρα της επιβίβασης σήμανε συναγερμός για πυραυλική επίθεση, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή να εγκαταλείψουν όλοι το αεροσκάφος. Ο κ. Σολτς επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο και οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες ακολούθησαν τις οδηγίες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και ξάπλωσαν στο έδαφος, δίπλα στο αεροπλάνο. Σε βίντεο που δημοσιεύτηκαν από μέλη της αντιπροσωπείας, ακούγονται αλλά και φαίνονται δύο πύραυλοι στον ουρανό, πάνω από το αεροδρόμιο. Την επίθεση απέκρουσαν δύο αντιαεροπορικοί πύραυλοι του συστήματος Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος), οι οποίοι έγιναν ξεκάθαρα αντιληπτοί στο αεροδρόμιο, μετέδωσε το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. Λίγη ώρα αργότερα και αφού το αεροσκάφος ελέγχθηκε ενδελεχώς, ο καγκελάριος και οι υπόλοιποι επιβάτες επιβιβάστηκαν και αναχώρησαν για Κάιρο. Στην Αίγυπτο ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, όπου θα διεξαχθούν διπλωματικές συνομιλίες με στόχο την αποφυγή κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης.

Παγκόσμια καταδίκη
Την έντονη καταδίκη τους έσπευσαν να εκφράσουν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Καναδάς και Γαλλία τον Εμανουέλ Μακρόν να ζητά άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ενώ τα «βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν» εξέφρασε ο Αμερικάνος Πρόεδρος. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει επίθεση σε νοσοκομείο. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων. Η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στη Γάζα, η οποία είχε τόσα πολλά θύματα Παλαιστίνιους. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως γύρω από τα γεγονότα» σχολιάσε ο Μακρόν στο τουίτερ. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε επίσης τον πολύνεκρο βομβαρδισμό, χθες Τρίτη, νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας , κρίνοντας πως «οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» σύντομα πρόκειται «να καταβροχθίσουν» το Ισραήλ. «Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών, οι οποίες ερρίφθησαν απόψε πάνω σε παλαιστίνιους αρρώστους και τραυματίες στο νοσοκομείο αλ Μουαμντάνι στη Γάζα, σύντομα θα καταβροχθίσουν τους σιωνιστές», δήλωσε ο κ. Ραϊσί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *