Friday , 29 March 2024

Αναδουλειές στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο – Μείωση κίνησης ακόμη και 60% αναφέρουν οι παραγωγοί

Μείωση κίνησης της τάξης του 50%-60% καταγράφουν οι λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, καθώς ανάλογη είναι η εικόνα όπως αναφέρουν οι σύλλογοι των παραγωγών και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, αλλά ακόμη και στην Αττική.

Όπως επισημαίνουν στο Thesseconomy.gr o πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Η Πρόοδος», Γεώργιος Λαβιδάς, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλειος Μακρίδης, η μείωση ήταν εμφανής ήδη από την περίοδο λειτουργίας των λαϊκών αγορών με το 50% των παραγωγών λόγω της πανδημίας, αλλά με την επιστροφή του συνόλου των παραγωγών από τις 15 Ιουνίου έγινε ξεκάθαρη, έχει αυξητική τάση και αφορά όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και όλη τη χώρα και την Αττική..

Τη μείωση αυτή αποδίδουν οι ίδιοι καταρχάς στην οικονομική «στενότητα» του καταναλωτικού κοινού λόγω της μείωσης πολλών εισοδημάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπως και σε αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών λόγω φόβου στη διάρκεια της πανδημίας και στροφή του στα σούπερ-μάρκετ, ενώ από τα τέλη Ιουνίου και εξής συνέτεινε στην πτώση της κίνησης και ο πολυήμερος καύσωνας και οι συνεχιζόμενες μέχρι σήμερα υψηλές θερμοκρασίες.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται περί τις 52-53 διαφορετικές λαϊκές αγορές και άλλες 28-30 στην υπόλοιπη περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ συμμετέχουν σε αυτές περί τους 1.500-1.600 παραγωγούς από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και όμορες περιφερειακές ενότητες.

Στο μεταξύ, στο σύνολό τους οι παραγωγοί, όπως σημειώνει ο κ.Λαβιδάς, παραμένουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να ην αφήσουν να «περάσει» το σχέδιο νόμου που παρουσίασε πρόσφατα η Κυβέρνηση για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, καθώς αντιδρούν στη μετατροπή των αδειών από άδειες παραγωγών σε επαγγελματικές, έστω και σε εθελοντική βάση. «Οι λαϊκές αγορές έγιναν για τους παραγωγούς και έχουν σκοπό να φέρουν σε άμεση επαφή τον παραγωγό με τον καταναλωτή χωρίς μεσάζοντες. Αν οι άδειες γίνουν επαγγελματικές αυτό θα χαθεί».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *