Thursday , 28 March 2024

Αναδρομικά : Νέα παράταση στην πληρωμή 200.000 συνταξιούχων – Μετάθεση της καταβολής μετά το Πάσχα

Aπό παράταση σε παράταση οδηγείται η καταβολή των αναδρομικών σε 200.000 συνταξιούχους σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Με βάση τις νέες πληροφορίες η καταβολή τους μετατίθεται για ακόμη μια φορά μετά το Πάσχα, ενώ ο έως τώρα σχεδιασμός προέβλεπε την πληρωμή τους τον Απρίλιο.

Οι δικαιούχοι των ποσών αυτών είναι συνταξιούχοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, για τους οποίους ο νέος ασφαλιστικός νόμος προβλέπει αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, από τα οποία προκύπτουν αυξήσεις και αναδρομικά. Επίσης στη φάση της αναμονής είσπραξης αναδρομικών είναι και οι συνταξιούχοι που εργάζονται καθώς μειώθηκε το πέναλτι.

Χαρακτηριστικό των καθυστερήσεων είναι ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος σχετικά με την έκδοση οδηγιών για τον επανυπολογισμό των αποδοχών των παλαιών πριν από τον Μάιο του 2016 συνταξιούχων, ώστε οι αυξήσεις και τα αναδρομικά να «τρέξουν». Ενας ακόμη λόγος καθυστέρησης είναι η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να καταβάλλει σε περισσότερους από 70.000 συνταξιούχους προσωρινή σύνταξη στο ύψος της εθνικής σύνταξης. Κι αυτό γιατί άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εργασίας είναι πλέον η καταβολή συντάξεων σε ασφαλισμένους με μηδενικό εισόδημα, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης της σύνταξης τους ακόμη και πάνω από 2 χρόνια.

Επισημαίνεται ότι χιλιάδες ασφαλισμένοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης οδηγήθηκαν το 2020 στη σύνταξη προκειμένου να κερδίσουν τις αυξήσεις και τα προνόμια του νόμου Βρούτση (αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης) και μέχρι τώρα δεν έχουν κανένα αντίκρισμα παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές ανακοινώσεις. Χαρακτηριστικό της πρωτοφανούς καθυστέρησης είναι ότι το νέο καθεστώς δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί έναν χρόνο μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ.

Kύκλοι του υπουργείου Εργασίας δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία καταβολής αυξήσεων και αναδρομικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *