Monday , 6 May 2024

Αναμονή ως και πέντε(!) ημέρες για τους οδηγούς φορτηγών που ταξιδεύουν για Αυστρία μέσω Βουλγαρίας

Του Γ.Κατσιάνη

Αντιμέτωποι με το μαρτύριο της πολυήμερης(!) αναμονής βρίσκονται όσοι μεταφορείς επιχειρούν να εξέλθουν οδικώς από τα σύνορα της Βουλγαρίας, με προορισμό την Αυστρία.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, τα φορτηγά χρειάζεται να περιμένουν στα σύνορα της Βουλγαρίας έως και πέντε ημέρες(!) μέχρι να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.

“Η σταδιακή ένταξη της Βουλγαρίας στη Συνθήκη Σένγκεν αποτελεί την κύρια αιτία για την ενίσχυση των ελέγχων στα χερσαία σύνορα της χώρας”, δήλωσε στο thesseconomy.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης.

Στο θέμα παρενέβη και η Διεθνής Ένωση Οδικών Μεταφορών (IRU), η οποία με επιστολή της προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητά να υποστηρίξει επειγόντως τη δωρεάν οδική μεταφορά εμπορευμάτων, τόσο εντός της ΕΕ στο Σένγκεν και σε άλλα σύνορα εντός της ΕΕ, όσο στα εξωτερικά οδικά σύνορα της ΕΕ.

Τι υποστηρίζουν οι Βούλγαροι

Από την πλευρά της, οι τελωνειακές αρχές της Βουλγαρίας υποστηρίζουν ότι οι ενισχυμένοι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, εντάσσονται στο υπογεγραμμένο παράρτημα της απόφασης για την ένταξη της χώρας στη συνθήκη Σένγκεν.

“Χρησιμοποιούνται όλες οι μέθοδοι τελωνειακού ελέγχου – φυσική επιθεώρηση, σάρωση με συστήματα ακτίνων Χ, έλεγχος εγγράφων. Ελέγχονται τόσο τα μεταφερόμενα εμπορεύματα όσο και οι καμπίνες φορτηγών, αυτοκινήτων, ελαφρών φορτηγών και λεωφορείων”, τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση των τελωνειακών αρχών της γειτονικής χώρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *