Thursday , 28 March 2024

Αναστέλλουν από σήμερα τη διάθεση των δωρεάν self tests από τα φαρμακεία τους οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης-Δριμεία κριτική προς Α.Σκέρτσο

Στην αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self tests προχωρούν από σήμερα οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε νωρίτερα σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, πρόκειται για ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία ήρθε ως απάντηση στην ανάρτηση στο Twitter του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου ότι υπάρχουν και άλλα κανάλια διάθεσης των τεστ.

Ήδη οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης σταμάτησαν τη διάθεση των self tests στους δικαιούχους και επιστρέφουν άμεσα όσα self tests που έχουν στα φαρμακεία τους, στις φαρμακαποθήκες από τις οποίες τα προμηθεύτηκαν. Ταυτόχρονα θα εξετάσουν το ενδεχόμενο οριστικής διακοπής της διάθεσής τους σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Ιουνίου.

Αιτία της απόφασης αυτής, την οποία όπως προαναφέρεται έλαβε ομόφωνα το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, είναι οι νέες ανακοινώσεις μέσω των social media του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσου ότι η κυβέρνηση δρομολογεί τη διακίνηση των self tests από άλλα κανάλια διάθεσης, παρά την δεδηλωμένη αντίθετη θέση του ΕΟΦ. Οι δηλώσεις, σύμφωνα ε τη διοίκηση του ΦΣΘ, θεωρούνται προσβλητικές για έναν κλάδο που βοήθησε από την πρώτη στιγμή την Πολιτεία στον αγώνα της απέναντι στην πανδημία.

Ο ΦΣΘ υπογραμμίζει σχετικά ότι “εάν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός, αισθανόμαστε ότι για ακόμη μία φορά η πολιτεία εξαπατά με αιφνιδιαστικές αποφάσεις τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή στήριξαν την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μέσω των συνεταιριστικών φαρμακαποθηκών μας έγινε εφικτή η διανομή των εμβολίων στα εμβολιαστικά κέντρα με ταχύτητα και ακρίβεια και στα φαρμακεία μας επωμιστήκαμε το κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών, δίνοντας σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Στη συνέχεια επωμιστήκαμε και τη διάθεση εκατομμυρίων self tests, συμβάλλοντας στην ταχύτατη διανομή τους και πετυχαίνοντας διαμέσου των φαρμακείων μας το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων και της εστίασης”.

Σύμφωνα, επίσης, με τον ΦΣΘ “προφανώς η κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή δεν αντιλαμβάνεται ότι ο ρόλος των φαρμακοποιών δεν είναι να βάζουν και να βγάζουν κουτάκια από τα ράφια των φαρμακείων τους, αλλά να χορηγούν με ασφάλεια τα φάρμακα, να δίνουν συμβουλές για τη σωστή λήψη τους με στόχο τη θεραπεία, να προλαμβάνουν τυχόν παρενέργειες και αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα. Επίσης, να φροντίζουν να βρίσκουν και να τους εξασφαλίζουν τα αναγκαία φάρμακά τους, να ελέγχουν την τακτική λήψη τους και τη συμμόρφωση στις σωστές δοσολογίες για μια ολοκληρωμένη θεραπεία και πολλά άλλα που εμπεριέχονται στον λειτουργηματικό ρόλο των φαρμακοποιών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Όλα αυτά γίνονται έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια των ασθενών με τους οποίους έχει χτιστεί μια αρραγής σχέση εμπιστοσύνης”.

Η διοίκηση του ΦΣΘ καταλήγει με την επισήμανση ότι “με τέτοιες επαναλαμβανόμενες κάκιστες πρακτικές, δηλώσεων και  αιφνιδιασμού σε βάρος του κλάδου των φαρμακοποιών, κάθε άλλο παρά συνεργασία μπορεί να υπάρξει, αν αυτό είναι το ζητούμενο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *