Thursday , 28 March 2024

Αναστολή λειτουργίας στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας-Χωρίς θέρμανση επί δυο και πλέον χρόνια…-Κινδυνεύουν άνθρωποι και αρχειακό υλικό

Απίστευτο κι όμως…ελληνικό!! Σε μία από τις πιο ιστορικές αλλά και σημαντικές και ευαίσθητες δημόσιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (ΙΑΜ), που στεγάζεται στο γνωστό διατηρητέο κτήριο στην οδό Παπαναστασίου και υπάγεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, οι 20 υπάλληλοι αναγκάστηκαν να προβούν σε αναστολή λειτουργίας, λόγω της συνεχιζόμενης παντελούς αδυναμίας θέρμανσης επί δύο και πλέον χρόνια, καθώς όπως καταγγέλλουν με υπόμνημά τους η τελευταία προμήθεια πετρελαίου για θέρμανση έγινε το Νοέμβριο του 2018 !!!

“Οι θερμοκρασίες που επικρατούν κατά την έλευσή μας στην Υπηρεσία δεν ξεπερνούν τους 9₀C βαθμούς και κατά τη διάρκεια της ημέρας με τη χρήση θερμαντικών σωμάτων (σ.σ. ηλεκτρικών) δεν ξεπερνούν τους 14₀C. Η χρήση των θερμαντικών σωμάτων δημιουργεί συνεχείς διακοπές στην ηλεκτροδότηση του δικτύου λόγω υπερφόρτωσης και βραχυκυκλωμάτων. Ο κίνδυνος καταστροφής των Η/Υ του προσωπικού, των servers του @ρχειομνήμονα και αυτών όπου είναι αποθηκευμένες οι ψηφιακές συλλογές του ΓΑΚ-ΙΑΜ (700.000 ψηφιακά αντίγραφα συνολικού μεγέθους 3,1 TB) είναι άμεσος και ορατός”, τονίζουν οι εργαζόμενοι σε υπόμνημα που απέστειλαν στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.  

Η κατάσταση αυτή φυσικά δεν συνάδει με τις προδιαγραφές του άρθρου 33 παρ. 2 του Ν.3850/2010 «Κύρωση του Κώδικα Νόμων για την Ασφάλεια και την Υγεία των Εργαζομένων» (ΦΕΚ 84 τ. Α’/02-06-2010)

Το πρόβλημα, επίσης, δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους, αλλά και τους επισκέπτες-χρήστες του ΙΑΜ, όπως δικηγόροι, ερευνητές, υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών, που καθημερινά κάνουν χρήση των αρχείων και οι οποίοι θα πρέπει επίσης να υπομένουν τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ επίσης κινδυνεύουν τα ευαίσθητα αρχεία, που υποτίθεται ότι διαφυλάσσει η συγκεκριμένη Υπηρεσία.

“Οι κίνδυνοι τόσο για την υγεία του προσωπικού και των επισκεπτών, όσο και για την ασφάλεια του αρχειακού υλικού και των εγκαταστάσεων – όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι – είναι προφανείς, πραγματικοί και αυξανόμενοι όσο επιμηκύνεται η αδυναμία εξασφάλισης μιας οριστική λύσης σχετικά με το πρόβλημα της έγκαιρης προμήθειας πετρελαίου. Η αντοχή και η υπομονή των υπαλλήλων του Ι.Α.Μ έχει εξαντληθεί και ως εκ τούτου ζητούν γραπτή απάντηση της αδυναμίας κάλυψης του πετρελαίου από τους αρμοδίους.

Επίσης, από Δευτέρα 20 Ιανουαρίου αποφάσισαν την καθημερινή παρουσία τους, αλλά την παραμονή μας όχι πλέον στους χώρους του κεντρικού κτιρίου της Αλ. Παπαναστασίου 21, αλλά στο χώρο ενοικιασμένου διαμερίσματος στην οδό Επικούρου 4, όπου είναι αρχειοστάσιο χωρίς τις απαιτούμενες θέσεις εργασίας, αλλά παρόλα αυτά θερμαίνεται με φυσικό αέριο. Αυτό έχει ως συνέπεια την μη εξυπηρέτηση των δικηγόρων αλλά και του ερευνητικού κοινού, καθώς και την αναστολή όλων των εργασιών στο κεντρικό κτήριο του ΓΑΚ-ΙΑΜ και αυτό θα ισχύσει, όπως είναι φυσικό και εύλογο, μέχρι της αποκατάστασης της θέρμανσης στο κεντρικό κτήριο του ΓΑΚ-ΙΑΜ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *