Sunday , 12 May 2024

Ανθρωποειδή ρομπότ που αγγίζουν την τελειότητα

Του Γ.Κατσιάνη

Πριν από χρόνια, φάνταζε αδύνατη η κατασκευή ρομπότ με ανθρώπινα χαρακτηριστικά.

Πλέον αυτό είναι γεγονός, αρκεί να ανατρέξει κανείς στα 600 εκθέματα του World Robot Conference 2023 που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ τελευταίας γενιάς της εταιρείας EXRobots έκλεψαν την παράσταση με τις λεπτεπίλεπτες κινήσεις και εκφράσεις τους που κάνουν δύσκολη τη διάκρισή τους από πραγματικούς ανθρώπους.

“Τα ρομπότ μας μπορούν να συντονίσουν τον έλεγχο κάθε άρθρωσής τους, έτσι ώστε οι κινήσεις τους να είναι πολύ φυσικές. Ακόμη και για το δέρμα τους έχουμε μια ολοκαίνουργια αναβάθμιση στην όραση και την απτική τεχνολογία, η οποία μπορεί να δείξει μικρό-εκφράσεις πιο φυσικά και να δώσει εκφράσεις χαράς, θυμού, λύπης, ευτυχίας και άλλων συναισθημάτων”, δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, Σιέρ.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η πρώτη ενσωματωμένη βιονική τεχνητή καρδιά στον κόσμο, κατασκευασμένη από σιλικόνη που είναι πολύ συμβατή με το ανθρώπινο σώμα.

Η τεχνητή καρδιά απεικονίζει με επιτυχία τις τεράστιες δυνατότητες της ρομποτικής στη δημιουργία τεχνητών καρδιών προσομοιώνοντας τη διαδικασία της ροής του αίματος από μια γνήσια καρδιά.

Δείτε το σχετικό βίντεο From humanoid robots to doggy droids, see most popular AI robots at WRC 2023 in Beijing – YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *