Sunday , 5 May 2024

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους – Ποινές σε όσους παραλείψουν τη δήλωση

Ανοίγει σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η νέα πλατφόρμα στην οποία οι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα στοιχεία και το είδος της εργασίας τους. Στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις με τους εργοδότες.

Ποιες είναι οι ποινές
Σε περίπτωση που δεν δηλώσουν την εργασία τους, τότε θα επιβάλλεται στους συνταξιούχους χρηματική κύρωση ίση με 12 μηνιαίες συντάξεις και κυρίως επικουρικές. Η εισφορά 10% επί των αποδοχών υπέρ ΕΦΚΑ θα παρακρατηθεί αναδρομικά από 1/1/2024 που ισχύει ο νόμος. Η σύνταξη στους εργαζόμενους συνταξιούχους καταβάλλεται ολόκληρη, χωρίς το πέναλτι 30%.

Τί ισχύει για συνταξιούχους με πολλαπλή ασφάλιση
Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση. Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Όπως ανέφερε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, με τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι «θα μπορούν να σώσουν από 140 μέχρι 300 ευρώ το μήνα. Το μόνο που θα κάνουν είναι μία αίτηση ηλεκτρονικά ή στον ΕΦΚΑ της περιοχής τους. Σήμερα, υπολογίζουμε ότι έχουμε 100.000 συνταξιούχους, οι οποίοι εργάζονται. Από αυτούς, οι 36.000 το δηλώνουν. Τους ανθρώπους πρέπει να τους βοηθήσουμε, τη σύνταξή τους την έχουν πληρώσει», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *