Friday , 19 April 2024

“Ανοιγοκλείνουν” από το πρωί τα σχολεία – Αλαλούμ δηλώσεων από τα συναρμόδια Υπουργεία – Διαφωνεί ένα μέρος των επιστημόνων

Σοφία Ξανθοπούλου

Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο ακόμη αν τελικά τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021. Παρά την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και την προσπάθεια της Υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως να βάλει τέλος στα σενάρια που επικράτησαν τις τελευταίες ημέρες και ώρες, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές βιώνουν ένα κενό στην ενημέρωση κυρίως για το με ποιους όρους ασφαλείας θα ανοίξουν και θα παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία.

“Το ζητούμενο δεν είναι να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου και να κλείσουν στις 20 ή 25 του μηνός” επισημαίνουν οι ενώσεις γονέων. “Κανείς μας δεν θέλει σχολεία κλειστά” σημειώνουν.

Η σύγχυση ενημέρωσης που επικρατεί από το πρωί έχει να κάνει με δηλώσεις τόσο της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη που δήλωσε στο ΣΚΑΪ ότι “τίποτα δεν είναι δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων – και του λιανεμπορίου με click away αγορές –  και λίγο μετά, η νέα υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, εμφανίστηκε κατηγορηματική στον Alpha πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τη Δευτέρα.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», ήταν η δήλωση της κ. Πελώνη.

Με τη σειρά της, η κ. Μακρή ανέφερε πως οι φήμες περί μη ανοίγματος των σχολείων δεν ισχύουν, προσθέτοντας ότι τα σχολικά ιδρύματα θα ανοίξουν κανονικά. 

Στο πνεύμα των δηλώσεων της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν πάντως και αυτές του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος πήγε και βήματα παρακάτω, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα, αιφνιδιαστικά μέτρα και ορατό ενδεχόμενο παράτασης του αυστηρού lockdown.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ επεσήμανε πως η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Θα κάνουμε ότι απαιτείται για την προάσπιση της δημόσιας υγείας» τόνισε ο κ. Κικίλιας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λοιμωξιολόγοι και εκπρόσωποι του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου όπως ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο Νίκος Σύψας και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος αλλά και ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για το άνοιγμα των σχολείων. “Eάν τη Δευτέρα ανοίξουν λιανεμπόριο με click away και σχολεία, το τρίτο κύμα της πανδημίας θα οδηγήσει στις 18 Φλεβάρη την πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την επικράτεια στο 80%, ενώ στις 28 Φλεβάρη το ΕΣΥ θα έχει καταρρεύσει…” δήλωσε σήμερα στο ΣΚΑΪ οκ. Σαρηγιάννης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *