Tuesday , 16 April 2024

“Ανοικτά σχολεία ή ανοικτή αγορά;” – Σε δίλημμα η επιδημιολογική επιτροπή

Το ζήτημα των σχολείων και ειδικότερα του ανοίγματος των Γυμνασίων και των Λυκείων φαίνεται να απασχολεί έντονα την επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί προτεραιότητα. Οι πληροφορίες ήθελαν τους ειδικούς της επιτροπής για την πανδημία του κορωνοϊού να συνεδριάζουν χθες αναφορικά με τις αποφάσεις για τα σχολεία, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα γυμνάσια και λύκεια επρόκειτο να ανοίξουν από την 1η Φεβρουαρίου.

Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο πως στις «κόκκινες περιοχές» θα παραμείνουν κλειστά τα λύκεια, ενώ ορισμένοι λοιμωξιολόγοι συνιστούν να μην ανοίξουν ούτε τα γυμνάσια σε αυτές τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές. Αρκετά μέλη της επιτροπής εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ’ Λυκείου λόγω Πανελλαδικών.

Σήμερα πάντως ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας μιλώντας στο OPEN και αναφερόμενος στα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ανέφερε πως προκρίνεται το άνοιγμα μόνο της Γ’ Λυκείου, παρόλο που στο παρελθόν είχε αποκλείσει μια τέτοια πιθανότητα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 τόνισε ότι “στο δίλημμα αγορά ή σχολεία η δική μου επιλογή είναι η αγορά γιατί στα σχολεία υπάρχει η τηλεκπαίδευση ενώ η αγορά δεν έχει υποκατάστατο. Τα χρήματα δεν προέρχονται από κάπου μαγικά. Το δίλημμα αυτό θα απασχολήσει την επιδημιολογική επιτροπή”.

Από την πλευρά του ο πνευμονολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών Παναγιώτης Μπεχράκης τάσσεται επίσης υπέρ της ανοικτής αγοράς. Όπως είπε “τάσσομαι κατά του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα. Αν είναι να επιλέξω ανάμεσα σε ανοικτή αγορά ή ανοικτά σχολεία επιλέγω την ανοικτή αγορά. Βρισκόμαστε σε θέση άμυνας και επιφύλαξης. Ανοίγοντας τα σχολεία δεν διευκολύνουμε την κατάσταση” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Πειραιά Ματίνα Παγώνη επεσήμανε ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ασκώντας αρκετή πίεση στο σύστημα υγείας. “Αυτή τη στιγμή 268 ασθενείς είναι σε ΜΕΘ και 1.100 σε απλές κλίνες Covid σε όλη την Ελλάδα” , είπε συγκεκριμένα. Αναφερόμενη στις απόψεις που ακούγονται στην επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας, είπε ότι “η επιτροπή είναι σε πολύ δύσκολη φάση, γιατί υπάρχουν πιέσεις και δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη. Οι πιέσεις έχουν να κάνουν με τα καταστήματα που πρέπει να δουλέψουν, με την οικονομία. Η κατάσταση δεν είναι δραματική, απλώς προσπαθούν να προλάβουν να μη γίνει δραματική. Πρέπει να γίνει μια σωστή διαχείριση και με σωστά μέτρα. Με τα κρούσματα που έχουμε σήμερα, αν αυξηθούν τα τεστ πάνω από τις 35.000 και πάμε γύρω στις 50.000 καθημερινά και προσέξουμε τα μέσα μεταφοράς, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία με μεγάλη προσοχή και με τεστ κάθε εβδομάδα σε μαθητές και καθηγητές”.

Σημειώνεται ότι τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους.

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, πιθανότερο σενάριο για τη λειτουργία του αποτελεί η επιστροφή στο click away, όπως έγινε και κατά την περίοδο των εορτών, ενώ δεν αποκλείεται για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης να εφαρμοστεί το μοντέλο «click in shop», δηλαδή αγορές μέσα στο κατάστημα με προγραμματισμένο ραντεβού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *