Thursday , 28 March 2024

Ανοιξε η πλατφόρμα myCAR για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων

Ανοιξε η πλατφόρμα myCAR για την ηλεκτρονική κατάθεση των πινακίδων των οχημάτων τα οποία οι ιδιοκτήτες θέλουν να θέσουν σε ακινησία.

Φέτος, λόγω της πανδημίας, οι ιδιοκτήτες  δεν χρειάζεται να πάνε στις εφορίες για να καταθέσουν τις πινακίδες των οχημάτων τους. Αρκούν μερικά  κλικ για να το θέσουν σε καθεστώς ακινησίας.

Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θέλουν να καταθέσουν τις πινακίδες τους θα χρειαστεί να τις αφαιρέσουν και να τις κρατήσουν στο σπίτι τους.

Αν σε περίπτωση ελέγχου διαπιστωθεί ότι κάποιος κάτοχος έχει καταθέσει τις πινακίδες ηλεκτρονικά και το όχημα κινείται παράνομα, τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ με πρόσθετη καταβολή ποσού ίσου με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα σε περίπτωση υποτροπής τότε το πρόστιμο αυξάνεται σε 30.000ευρώκαι αφαίρεση της άδειας οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος για 3 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 όσο και για την κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει παράταση έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία

Αρκούν πέντε βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Οι κάτοχοι των οχημάτων, μέσω του υπολογιστή θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Aφού πληκτρολογήσουν mycar.aade.gov.gr και περάσουν του κωδικούς TAXISnet, έχουν δύο επιλογές :

·       είτε να κατεβάσουν το ειδοποιητήριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας, να λάβουν βεβαίωση μη οφειλής τελών, σε περίπτωση, που θέλουν να το μεταβιβάσουν

·       είτε να επιλέξουν «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία»

Στη δεύτερη περίπτωση, οδηγούνται σε μια σελίδα όπου εμφανίζεται αυτόματα ο ΑΦΜ τους, ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος και η τρέχουσα ημερομηνία. Αν κατέχουν περισσότερα από δύο οχήματα, θα πρέπει να επιλέξουν τον αριθμό κυκλοφορίας για το οποίο επιθυμούν να καταθέσουν τις πινακίδες. Με την επιλογή «Δήλωση Ακινησίας Οχημάτων» οδηγούνται στη σελίδα όπου αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του αιτούντα και του οχήματος. Κάνοντας κλικ στο σχετικό κουτί, δηλώνουν υπεύθυνα ότι :

α) το όχημα θα φυλάσσεται σε κλειστό και περιφραγμένο χώρο

β) δεν θα κυκλοφορήσουν το όχημα μετά τη θέση σε ακινησία αυτού.

Τέλος, αναγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία του χώρου στάθμευσης, όπου θα βρίσκεται το όχημα σε ακινησία.  Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση, που ο κάτοχος του oχήματος που έχει τεθεί σε ακινησία επιθυμεί να το θέσει σε κυκλοφορία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *