Thursday , 28 March 2024

Λάζαρος Κυρίζογλου: “Τι και ποιους εννοείτε κύριε Πρωθυπουργέ;”

Εξηγήσεις ζητά από τον πρωθυπουργό ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου με ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρεται σε όσα καταλόγισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός προς την τοπική αυτοδιοίκηση της Θεσσαλονίκης σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο κ. Κυρίζογλου στην επιστολή του αναφέρει “αλήθεια, τί και ποιους εννοεί; Γιατί, σε ό,τι αφορά τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, σταθερά επισημαίναμε την ανησυχία μας και την ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όσο και γενικότερα. Μάλιστα, για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι την Πέμπτη 22.10.2020 και ώρα 19.00’ πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο γράφων και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενημέρωση των δήμων για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής τους. Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου),
με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιϊκού φορτίου στα λύματα. Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα”.

Ο κ. Κυρίζογλου τονίζει ότι την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη ίσχυαν πριν το lockdown (διότι παρατηρήθηκε μεγάλη χαλάρωση, απαράδεκτες εκδηλώσεις- partys – νέων κτλ) και την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης που ισχύει σήμερα την έχει η κυβέρνηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη. Άπλα συνδράμουν όταν και εφόσον ζητηθεί κάτι από την κυβέρνηση.

Επιπλέον, σημειώνει ότι “τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι της απόδοσης ευθυνών” και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, “να κάνουν υπομονή και να δείξουν υπευθυνότητα . Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα νικήσουμε. Αρκεί αυτό να γίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *