Thursday , 25 April 2024

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: “Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί στον εμβολιασμό – Είναι μια απολυταρχική κίνηση”

Ξεκάθαρη θέση για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό πήρε η Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων και αντιεισαγγελέας του Άρειου Πάγου, Άννα Ζαΐρη. Σύμφωνα με την αντιεισαγγελέα, δεν μπορεί να υποχρεωθεί στον εμβολιασμό κανένας άνθρωπος.

Δεν μπορείς να υποβάλλεις έναν άνθρωπο να υποστεί μια σωματική επέμβαση, ακόμα και αν αυτή είναι μια ένεση. Και μάλιστα, στον βαθμό που αυτό μπορεί να έχει επίδραση στον οργανισμό του. Η υποχρεωτικότητα σε έναν τέτοιο τομέα είναι περίπου αδύνατη. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του. Είναι μια κίνηση απολυταρχική“, σημείωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Η κ. Ζαΐρη αναφερόμενη στη συζήτηση που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σημείωσε τα εξής : “Παρακολουθώ τι λένε οι συνταγματολόγοι και είναι αρνητικοί πάνω στο θέμα της υποχρεωτικότητας. Δηλαδή δεν μπορείς να υποβάλεις έναν άνθρωπο να υποστεί μια σωματική επέμβαση όσο και αν αυτό αφορά σε μια απλή ένεση και μάλιστα στο βαθμό που αυτό μπορεί να έχει και επίδραση στον οργανισμό του. Μην ξεχνάμε ότι το υποχρεωτικό είναι κάτι που πρέπει να σχετίζεται πάντα με το κατά πόσο μπορεί ο άλλος. Η υποχρεωτικότητα σε ένα τέτοιο τομέα είναι περίπου αδύνατη γιατί κανένας οργανισμός δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Δεν μπορείτε να υποχρεώσετε κανέναν να θέσει σε κίνδυνο τον εαυτό του …είναι μια λύση απολυταρχική κατά έναν τρόπο. Οπωσδήποτε η ωφέλεια του κοινωνικού συνόλου είναι πάνω από το ατομικό συμφέρον αλλά τις παρενέργειες δεν μπορείς να τις αποκλείσεις”.

Αναφερόμενη στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ και τη μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία του πυροσβεστικού σώματος σε όσους δεν επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο επεσήμανε ότι “η μετακίνηση εργαζομένου που δεν επιθυμεί να κάνει το εμβόλιο πρέπει να γίνει με τη συγκατάθεση του εργαζομένου διότι αν τον μετακινήσεις βίαια και χωρίς τη θέλησή του είναι ένας εκβιασμός, ένας τρόπος εκβιασμού. Οι συνταγματολόγοι φαίνεται να λένε ότι είναι αντισυνταγματική η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού της ΕΜΑΚ. Υπάρχει βέβαια και το ζήτημα της ηθικής αντιμετώπισης απέναντι σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με την προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά σίγουρα δεν μπορείς να απολύεις κάποιον ούτε να τον υποχρεώνεις για κάτι που δεν είναι υποχρεωμένος ή κάτι που αδυνατεί να το κάνει. θα πρέπει να προσφερθεί μια άλλη επαγγελματική δυνατότητα. Θα πρέπει να το δουν πολύ σοβαρά οι συνταγματολόγοι” είπε η κ. Ζαΐρη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *