Friday , 19 April 2024

Αντιδρά ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης στο τοπικό “lock down” – Ζητά μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων

Την έντονη διαμαρτυρία του εμπορικού κόσμου της Κοζάνης και του Εμπορικού Συλλόγου του νομού προκαλεί η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να θέσει την περιοχή από σήμερα στις 6 το πρώι και για 14 ημέρες έως και 29-10-2020, στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου covid-19 στην περιοχή. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι – μεταξύ άλλων – θα παραμείνουν κλειστά και τα εμπορικά καταστήματα για δυο εβδομάδες. Στον αντίποδα, η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση. Από την πλευρά τους οι έμποροι ζητούν οικονμική ενίσχυση και μετακύλιση για τουλάχιστον έξι μήνες των οικονομικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεών τους.

Με ανακοίνωσή του, αναλυτικότερα, ο Εμπορικός Σύλλογος Κοζάνης κάνει λόγο για “απόφαση που λήφθηκε για εμάς αλλά χωρίς εμάς” και τονίζει ότι “Ως Εμπορικός σύλλογος, από το άνοιγμα των καταστημάτων στις 11 Μαίου, προσπαθήσαμε να είμαστε κοντά σε όλους τους συναδέλφους και επιτύχαμε τον στόχο μας΄ κρατήσαμε την αγορά όρθια ενώ δεν έλειψε από κανέναν μας η ευθύνη για τη δημόσια υγεία. Τα καταστήματα λειτούργησαν από την πρώτη στιγμή τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας χωρίς να βεβαιωθεί καμία παράβαση”.

“Απαιτούμε με την ίδια ευκολία που λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση, με την ίδια ευκολία να βρεθούν και οι αντίστοιχες λύσεις. Διεκδικούμε άμεση οικονομική ενίσχυση σε όλες τις εμπορικές επιχειρήσεις και αποζημίωση όλων των εργαζομένων και εργοδοτών, και αναστολή όλων των πληρωμών με μετακύλισή τους τουλάχιστον μετά από 6 μήνες. Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς Αξιότιμους κύριους Βουλευτές, Περιφέρεια και Δήμο να ορθώσουν ανάστημα και να σταθούν δίπλα μας με πράξεις”.

Οδηγίες

Στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των παρακάτω δραστηριοτήτων:

· Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

· Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

· Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

· Κινηματογραφικές προβολές

· Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

· Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

· Μουσικές σκηνές

· Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

· Παιδότοποι

· Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

· Γυμναστήρια

· Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

· Λιανεμπόριο

· Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

· Συνέδρια / Εκθέσεις

· Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *