Friday , 3 May 2024

Ανυπολόγιστες καταστροφές σε υποδομές, καλλιέργειες και επιχειρήσεις της Θεσσαλίας από τον «Daniel»

Συνεχίζει και σήμερα το καταστροφικό της έργο η κακοκαιρία η οποία έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο ισχυρότερες που έχει «χτυπήσει» τη χώρα μας, ενώ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες, υποδομές και περιουσίες. Θύματα της κακοκαιρίας ήταν ένας 51χρονος και μια 87χρονη στο Βόλο και ένας 82χρονος στην Καρδίτσα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η κακοκαιρία «Daniel» αναμένεται και σήμερα να επηρεάσει τις ήδη πληγείσες περιοχές, το Πήλιο, το ανατολικό τμήμα της Μαγνησίας, την ανατολική Λάρισα από τον Αγιόκαμπο και νοτιότερα, τις Σποράδες και τη Βόρεια Εύβοια. Η κακοκαιρία θα εξασθενήσει αργά το απόγευμα.

Να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Λάρισας

Να κηρυχτεί όλος ο νομός Λάρισας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητούν αγρότες και ιδιαίτερα οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας που βρίσκονταν πάνω στη συγκομιδή, καθώς μεγάλα είναι τα ύψη βροχής στα χωράφια. Τεράστιες είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες στα παράλια του δήμου Αγιάς και ιδιαίτερα σε Αγιόκαμπο, Σωτηρίτσα, Βελίκα. Σπίτια και μαγαζιά έχουν πλημμυρίσει. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στη γέφυρα Καλατράβα, αλλά και στη Βελίκα, ενώ η θάλασσα έχει γίνει ένα με τους χειμάρρους.

Aγιά Λάρισας: Τεράστιες οι καταστροφές σε καλλιέργειες
Η κακοκαιρία «Daniel» κατέστρεψε το σύνολο σχεδόν της αγροτικής και δασικής οδοποιίας και προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες στον δήμο Αγιάς και πιο συγκεκριμένα στις δημοτικές κοινότητες Αγιάς και Λακέρειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι καταστροφές συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο συγκομιδής πολλών αγροτικών προϊόντων όπως μήλα, καλαμπόκια, αμύγδαλα και άλλα οπωροκηπευτικά και αροτραίες καλλιέργειες όπως καλαμπόκι, βαμβάκι, ψυχανθή, κηπευτικά και άλλα, διότι από τις πλημμύρες είναι πλέον απαγορευτική η συγκομιδή τους. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν σε ελαιώνες, καστανιές και ακτινίδια με τα σπασμένα κλαδιά και τους καρπούς να βρίσκονται στο έδαφος. Καταστράφηκαν από τις πλημμύρες αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα, εφόδια, ζωοτροφές, όπως επίσης και γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμός.

Ανυπολόγιστες οι ζημιές
Στο Πήλιο δρόμοι κόπηκαν στα δύο. Στον Βόλο δεν έχουν ρεύμα και νερό, ενώ σε μια απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο κάμπος της Θεσσαλίας. Μέχρι και χθες το βράδυ οι περιοχές που δέχθηκαν ανελέητο χτύπημα από ισχυρές καταιγίδες ήταν οι: Μαγνησία, Λάρισα και Καρδίτσα με ολόκληρες εκτάσεις να έχουν μετατραπεί σε απέραντες λίμνες. Οι καταστροφές σε περιουσίες, καλλιέργειες και υποδομές είναι ανυπολόγιστες ενώ η Πολιτική Προστασία με συνεχόμενα μηνύματα μέσω του 112 έχει προχωρήσει σε εκκενώσεις οικισμών, απαγόρευση κυκλοφορίας και σε προτροπές προς κατοίκους να εγκαταλείψουν υπόγεια και ισόγεια ανεβαίνοντας σε υψηλότερους ορόφους όπου είναι εφικτό.

Καταστροφές και στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής
Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel» και από τη Χαλκιδική και πιο συγκεκριμένα στο Πευκοχώρι. Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα η θάλασσα… μπήκε σε σπίτια και καταστήματα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλήματα άρχισαν το βράδυ της Δευτέρας, αλλά κορυφώθηκαν τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων. Στο Πευκοχώρι στην παραλία οι θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ σημειώθηκαν και διακοπές ρεύματος στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *