Thursday , 18 April 2024

Απαγόρευση κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ανώτατο όριο ηλικίας στα αυτοκίνητα αλλά και όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στη χώρα θέλει να θεσπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης τέθηκε σε διαβούλευση το οποίο καταρτίστηκε με βάση την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος είναι η μείωση εκπομπών ρύπων από το 2020 έως το 2029αλλά και από το 2030 και μετά.

Το Σχέδιο Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου της Ατμοσφαρικής Ρύπανσης προτείνει διάφορες ενέργειες για τον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, όπως: απαγόρευση εισαγωγής παλαιών οχημάτων, κίνητρα για νέα και αντικίνητρα για παλαιά αυτοκίνητα, καθορισμός μέγιστης επιτρεπόμενης ηλικίας ή εκπομπών ρύπων για τα οχήματα που θα κυκλοφορούν.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει όριο στην ηλικία των οχημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα, παρά μόνο πρόβλεψη μέγιστης ηλικίας 27 ετών για λεωφορεία.

Η πρόταση είναι «να καθοριστεί μερική ή ολική απαγόρευση ανάλογα με την ηλικία / επίπεδο εκπομπών των οχημάτων, καθώς και να οριστεί ένα σταδιακό χρονοδιάγραμμα περιορισμού της ηλικίας ανά τύπο οχήματος και για τους δύο ορίζοντες», προτείνοντας στην μεν πρώτη περίπτωση το έτος 2027 και στη δεύτερη το έτος 2037. Το σχέδιο είναι σε διαβούλευση έως τις 15 Ιουλίου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *