Thursday , 28 March 2024

Απαραίτητες οι διαφανείς μάσκες για τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες

Σ.Ξανθοπούλου

Η μάσκα έχει γίνει μέρος της ζωής των πολιτών. Αλλά για μερικούς από αυτούς συνεπάγεται έλλειψη επικοινωνίας και απομόνωση. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος Κωνσταντίνος Σίμψης εξηγεί πως η μάσκα δυσκολεύει τη ζωή των ανθρώπων με προβλήματα ακοής. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η διάφανη μάσκα ίσως αποτελεί λύση σε αυτό το πρόβλημα.

“Όταν το Υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε ανακοίνωση για τα δύο εργοστάσια στη Λάρισα και την Ξάνθη που πρόκειται να παρασκευάσουν μάσκες, εμείς αμέσως κινητοποιηθήκαμε, ήρθαμε σε επαφή με την εταιρεία και σε συνεργασία με τον Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Σταμάτη, μας απάντησαν ότι μπορούν να παρασκευάσουν διαφανείς μάσκες και μας έστειλαν ένα δείγμα. Εγώ ζήτησα να μεγαλώσει λίγο το μήκος της διαφάνειας κατά ένα εκατοστό δεξιά και αριστερά αντίστοιχα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν η διαφανής επιφάνεια είναι πολύ μεγάλη, τότε δεν παρέχεται αρκετό οξυγόνο. Επομένως, δεν έχουμε τη δυνατότητα αύξησης της διαφανούς επιφάνειας”.

Η συγκεκριμένη εταιρεία θα κάνει δωρεά στην Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος 3000 διαφανείς μάσκες. Θα διανεμηθούν στους κωφούς και βαρήκοους πολίτες αλλά και στα νοσοκομεία και τις δημόσιες υπηρεσίες διότι όπως είπε ο κ. Σίμψης “τη συγκεκριένη μάσκα θα πρέπει να τη φορούν κυρίως οι ακούοντες για να μπορεί ο κωφός ή βαρήκοος να διαβάζει τα χείλη εκείνου που μιλάει”.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών σημείωσε ότι αρχικά ο αριθμός των διαφανών μασκών είναι λίγος αλλά όπως τόνισε θα δοθούν δοκιμαστικά αυτές οι μάσκες και μετά η Ομοσπονδία θα αξιολογήσει τις ανάγκες των κωφών και σε συνεργασία και πάλι με τη Γραμματεία Κοινωνικής αλληλεγγύης θα υπάρξει επικοινωνία εκ νέου με την εταιρεία που θα κατασκευάσει τις διάφανες μάσκες.

Επιπλέον, ο κ. Σίμψης ανέφερε ότι και η ακόμη μια εταιρεία που ασχολείται με την 3D εκτύπωση, προσέφερε 500 ασπίδες. “Προσπαθούμε να βρούμε και άλλους χορηγούς για να μπορέσουμε να έχουμε επιπλέον 3000-4000 ασπίδες”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, οι κωφοί- βαρήκοοι πολίτες ανέρχονται στις 30.000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *