Saturday , 4 May 2024

ΑΠΘ: «Μπλόκο» φοιτητών στο Πανεπιστήμιο – Διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους οι φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων το οποίο συζητείται και σήμερα, ενώ αύριο, Παρασκευή, θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Οι κινητοποιήσεις
Από το πρωί μέλη φοιτητικών συλλόγων έχουν προχωρήσει σε συμβολικό αποκλεισμό της κεντρικής εισόδου, της Πρυτανείας του ΑΠΘ (πάνω από την πύλη εμπορίου της ΔΕΘ), του παλιού κτηρίου της Φιλοσοφικής και της Πολυτεχνικής Σχολής. Ο αποκλεισμός των σχολών θα ισχύσει μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, αφού στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στην Καμάρα. Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, οι φοιτητές δίνουν και πάλι… ραντεβού στο Πανεπιστήμιο συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμό των σχολών. Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες πολλές σχολές του ΑΠΘ τελούν υπό κατάληψη. Τέλος, αύριο αναμένεται φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα να κατέβουν στην Αθήνα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμμετάσχουν στο πανελλαδικό εκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Αντιδράσεις και πορείες
Κατά του νομοσχεδίου έχουν προγραμματιστεί για σήμερα στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Συγκεκριμένα:
-Στις 10.00 το πρωί στην πλατεία του Αγίου Θεράποντα, μέλη του Συλλόγου Φοιτητών Μαθητικού και Γεωλογίας του ΑΠΘ διαμαρτύρονται κατά της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων.
-Στις 12.00 το μεσημέρι δίνουν… ραντεβού στην Καμάρα, μέλη φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και αναμένεται να καταλήξει στο ΥΜΑΘ.

Το νομοσχέδιο στη Βουλή
Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη είναι στη Βουλή η συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια όπου συνεχίζεται το τριήμερο έντασης και της σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγει για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην χώρα μας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή, από την ολομέλεια της Βουλής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *