Thursday , 28 March 2024

Αποζημίωση απόλυσης μόνο μέσω τραπέζης από την 1η Ιουλίου

Νέα δεδομένα στην καταβολή των αποζημιώσεων σε ιδιωτικούς υπαλλήλους που απολύονται από την εργασία τους, φέρνει σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, από την 1η Ιουλίου, οι αποζημιώσεις απόλυσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ο αντίστοιχος φόρος της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) στον οποίο υποβάλλονται, κατατίθενται από τους εργοδότες μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών και του δημοσίου.

Αντίστοιχες αλλαγές προβλέπονται όμως τόσο για την αποζημίωση, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές των πρακτικώς ασκούμενων και των μαθητευόμενων.     

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, από την 1η Ιουλίου οι αποζημιώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές των μαθητευόμενων, σπουδαστών και φοιτητών που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση ή μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου προβλέπονται, κατατίθενται από τις επιχειρήσεις μέσω τραπεζικού λογαριασμού και μεταφέρονται αντιστοίχως και αποδίδονται από την οικεία τράπεζα στους λογαριασμούς των ανωτέρω δικαιούχων και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης με οποιονδήποτε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ή παρόχων υπηρεσιών πληρωμών.

«Η μη τήρηση της (σχετικής) υποχρέωσης συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις τη διακοπή της σύμβασης μαθητείας ή πρακτικής άσκησης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και τον αποκλεισμό τους από τα προγράμματα μαθητείας και πρακτικής άσκησης για δύο έτη», τονίζεται στη σχετική ρύθμιση.

Να σημειωθεί ότι από την 1η Ιουνίου 2017 είναι υποχρεωτική η καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων, μέσω τραπέζης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *