Tuesday , 19 March 2024

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: «Έρχονται» το 2024 τα drone made in Greece

Του Γ. Κατσιάνη

Στις αρχές του 2024 θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου ελληνικού drone.

Αυτό αποκάλυψε στο thesseconomy.gr, έγκυρη πηγή της αμυντικής βιομηχανίας.  

Η εκκίνηση δόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με την έναρξη του προγράμματος «Αρχύτας» στο οποίο συμμετέχουν η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και τα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης και Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, η συνεργασία αφορά το σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (UAV), με χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών.

«Με το κλείσιμο του 1ου τριμήνου, πραγματοποιήθηκε η 1η αξιολόγηση. Διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας” είναι σύμφωνη με το χρονοδιάγραμμα. Συγχαίρω όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα δημιουργικής συνεργασίας και την τήρηση των συμφωνηθέντων. Η επόμενη αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του επόμενου τριμήνου. Η Ελλάδα προχωρεί με αξιοπιστία και τάξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Το ενδιαφέρον της Άγκυρας

Αν και η Τουρκία κατέχει κυρίαρχη θέση στην παραγωγή drone, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την κυκλοφορία του ελληνικού UAV.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, κυβερνητικά στελέχη τηρούν «σιγή ιχθύος» για το πρόγραμμα «Αρχύτας», μέχρι την τελική του ολοκλήρωση.   

Παρακολουθήστε τί δήλωσε για το θέμα στην “Έξυπνη Οικονομία” της TV100 ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Κυριάκος Υάκινθος (9.20-16.00) Έξυπνη οικονομία – 20η(TV100-020221) – YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *