Friday , 26 April 2024

Απολύονται 15.000 εργαζόμενοι από την πολυεθνική Airbus

Η πολυεθνική AIRBUS ανακοίνωσε τον σχεδιασμό της για πάνω από 15.000 απολύσεις έως το τέλος του χρόνου σε Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία κ.α. ενώ την ίδια ώρα επιδοτείται με δισεκατομμύρια ευρώ από τις κυβερνήσεις.

Οι εργαζόμενοι στην Airbus στην Ισπανία βγήκαν στους δρόμους και κάλεσαν την εταιρεία να πάρει πίσω τις απολύσεις που ανακοίνωσε. Η πολυεθνική εταιρεία θα περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία, 5.100 στη Γερμανία και στην Ισπανία από 900 έως 1600.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “ως μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της AIRBUS σε όλο τον κόσμο για το δικαίωμα τους στη δουλειά”.

Σε απεργία και μαζική διαδήλωση προχώρησαν πριν λίγες μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι στη μονάδα της “Airbus” στην Τουλούζη της νότιας Γαλλίας, ενάντια στις μαζικές απολύσεις που σχεδιάζει ο ευρωπαϊκός κολοσσός.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Μακρόν έχει εξαγγείλει «πρόγραμμα στήριξης» της αεροναυπηγικής βιομηχανίας συνολικά και έταξε σε ομίλους του κλάδου (“Airbus”, “Airfrance”) τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ, ώστε να «συνδράμει» στην αντιμετώπιση των «δυσκολιών» που μεγάλωσαν για τον κλάδο, υπό το βάρος και της πανδημίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *