Saturday , 20 April 2024

Αποτελεσματικό κράτος σε πελατειακό χώμα δεν ευδοκιμεί

Της Έφης Στεφοπούλου, Γραμματέας του τομέα Δημόσιας Διοίκησης στο ΠΑΣΟΚ – Κϊνημα Αλλαγής

Η Δημόσια Διοίκηση είναι ο ιστός πάνω στον οποίο οικοδομούνται όλες οι πολιτικές. Χωρίς ένα κράτος που λειτουργεί σωστά, δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα καμία κοινωνική, οικονομική ή άλλη πολιτική, μιας και ο κρατικός μηχανισμός είναι αυτός που καλείται να τις εφαρμόσει.

Γι’ αυτό, το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής προτείνει την οργάνωση του κράτους με τρόπο συστημικό, ώστε να μην πελαγοδρομούν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι μεταξύ εμβαλωματικών, δήθεν μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, στην πράξη, ακυρώνουν η μία την άλλη.

Η αξιοκρατία αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα. Όχι μόνο γιατί είναι ιδεολογικά η κύρια κατεύθυνση της σοσιαλδημοκρατίας: Πως αλλιώς θα ανέβουν στο ασανσέρ της κοινωνικής κινητικότητας οι λιγότερο ευνοημένοι; Βάζουμε την αξιοκρατία μπροστά, γιατί χωρίς αυτήν είναι αδύνατο το κράτος να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες.

Οι αλλαγές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συναρθρώνονται σε 3 άξονες:

  • Θεσμική ενίσχυση τους κράτους ώστε να υπάρχουν τα αναχώματα που δεν θα επιστρέψουν σε καμία κυβέρνηση να το καταστήσει λάφυρο.
  • Ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου του Δημόσιου, που ταλαιπωρείται από την κομματική ποδηγέτηση του κάθε κυβερνητικού παρατρεχάμενου.
  • Υποδομές και ψηφιακή ενίσχυση της λειτουργίας του, η οποία δεν θα είναι μόνο ένα φτιασίδωμα της πρόσοψης, αλλά ουσιαστική χρήση της τεχνολογίας και των ανοικτών δεδομένων για εμπέδωση της λογοδοσίας και της διαφάνειας.

Συγκεκριμένα,το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

  • Διοικητές δημόσιων οργανισμών, νοσοκομείων κ.λπ θα προκύπτουν μόνο μέσα από δημόσιο, ανοικτό διαγωνισμό.
  • Ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών: να μην ξαναδούμε προσπάθειες απαξίωσής τους, όπως στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
  • Ψηφιακή, πολυεπίπεδη διακυβέρνηση: Λέμε όχι στο συγκεντρωτισμό του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Επιτελικότητα σημαίνει συντονισμός αποκεντρωμένων λειτουργιών. Σημαίνει λήψη αποφάσεων βάσει τεκμηρίωσης κι όχι βάσει «εντολής Μαξίμου».
  • Βελτίωση της νομοπαραγωγικής διαδικασίας με δικλείδες ασφαλείας για ελαχιστοποίηση των άσχετων, εκπρόθεσμων πολυτροπολογιών. Περιοδική αξιολόγηση και αναθεώρηση των νόμων.
  • Κανένας μετακλητός προϊστάμενος. Η ιεραρχία θα προέρχεται από διαδικασίες κρίσης και αξιολόγησης.
  • Μισθολόγιο αξιοκρατίας κι όχι πελατειασμού. Αντί για τα περιπτωσιολογικά bonus που μοιράζουν κομματικοί προϊστάμενοι, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει έναν σχεδιασμό για την μισθολογική αναβάθμιση των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι υφίστανται διαρκώς μειώσεις του πραγματικού εισοδήματός τους την τελευταία δεκαετία.
  • Ενίσχυση της Διαύγειας: πχ να αναρτώνται και οι υπεργολαβίεςγια την εκτέλεση των δημοσίων συμβάσεων.
  • Αξιολόγηση δημοσίων υπηρεσιών (και από τους πολίτες στις περιπτώσεις που το έργο τους έχει αποδέκτες πολίτες). Απεμπλοκή της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από τους κομματικούς «εκλεκτούς».
  • Προγραμματισμός ανανέωσης του στελεχιακού δυναμικού: Πάνω από 120.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν την επόμενη δεκαετία. Επείγει η υιοθέτηση προγραμμάτων mentoring, όπου παλιότεροι υπάλληλοι καθοδηγούν και εκπαιδεύουν νεότερους, ώστε να μην χαθεί η θεσμική μνήμη των φορέων.

Οι Έλληνες σοσιαλδημοκράτες, οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, για το οποίο πολίτες, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι σε αυτό, θα είναι περήφανοι όχι μόνο για την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και για την αξιοκρατική, διαφανή και αμερόληπτη λειτουργία του.

Ένα κράτος πράσινο και ψηφιακό, που θα δημιουργεί ίσες ευκαιρίες, θα χειραφετεί ανθρώπους και ιδέες, θα υποστηρίζει την παραγωγή και την καινοτομία, και θα προστατεύει τους ευάλωτους και τους μη προνομιούχους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *