Thursday , 28 March 2024

Αποτελεσματικό το εμβόλιο της Pfizer εναντίον της νέας μετάλλαξης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 δείχνει να λειτουργεί κατά μιας σημαντικής μετάλλαξης στις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, σύμφωνα με εργαστηριακή έρευνα της Pfizer, όπως μεταδίδουν το Reuters και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μελέτη αυτή, η οποία ωστόσο δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους, της Pfizer και επιστημόνων του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην εξουδετέρωση του ιού με τη γνωστή ως N501Y μετάλλαξη της πρωτεΐνης ακίδα. Η μετάλλαξη αυτή μπορεί να ευθύνεται για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι θα μπορούσε επίσης να επιτρέπει στον ιό να αποφεύγει την εξουδετέρωσή του από τα αντισώματα που προκαλεί το εμβόλιο, δήλωσε ο Φιλ Ντόρμιτζερ, ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της Pfizer για τα εμβόλια.

Η έρευνα αυτή έγινε σε δείγμα αίματος που ελήφθη από ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί. Τα πορίσματά της είναι περιορισμένα διότι δεν εξετάζει όλη τη σειρά των μεταλλάξεων που βρέθηκαν σε κάποια από τις νέες παραλλαγές του γρήγορα μεταδιδόμενου ιού.

Ο κ.Ντόρμιτζερ σημείωσε πάντως πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο δείχνει να είναι αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης αυτής, όπως και κατά 15 άλλων μεταλλάξεων, εναντίον των οποίων η εταιρεία είχε κάνει δοκιμές προηγουμένως.

“Επομένως τώρα έχουμε εξετάσει 16 διαφορετικές μεταλλάξεις και καμία από αυτές δεν είχε πράγματι σημαντικό αντίκτυπο. Αυτά είναι τα καλά νέα”, σημείωσε. “Αυτό δεν σημαίνει ότι η 17η δεν θα έχει”, σημείωσε ωστόσο, ενώ επίσης επισήμανε ότι άλλη μια μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού, αυτή που βρέθηκε στη Νότια Αφρική, η οποία είναι γνωστή ως Ε484Κ, είναι επίσης ανησυχητική.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν παρόμοιες έρευνες για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά άλλων μεταλλάξεων που εντοπίστηκαν στις παραλλαγές του ιού στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική και ελπίζουν να έχουν περισσότερα στοιχεία εντός των επόμενων εβδομάδων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *