Sunday , 28 April 2024

Αποχή διαρκείας των συμβολαιογράφων από τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου – Στις 22/11 στον «χορό» και οι λογιστές – Αντιδρούν στο φορολογικό νομοσχέδιο

Αποχή διαρκείας ανακοίνωσαν οι συμβολαιογράφοι από την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου. Αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο προχωρά η ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών πράξεων και ζητούν απόσυρση του «Ηλεκτρονικού Φακέλου Μεταβίβασης Ακινήτων». «Όχι στην οριζόντια φορολόγηση» βροντοφωνάζουν και οι λογιστές οι οποίοι απέχουν την ερχόμενη Τετάρτη 22 Νοεμβρίου από τα καθήκοντά τους.

Πανελλαδική αποχή των συμβολαιογράφων
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωσή τους, οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συμβολαιογράφων θα διαρκέσουν έως και τις 26 Ιανουαρίου 2024, ημερομηνία που θα γίνει η τακτική γενική συνέλευσή τους και η οποία μπορεί να γίνει αργότερα, ενδεχομένως και στις 2 Φεβρουαρίου 2024, αν η πρώτη δεν έχει απαρτία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωσή τους από την αποχή εξαιρούνται η σύνταξη πληρεξουσίων, η σύνταξη ένορκων βεβαιώσεων και η σύνταξη πράξεων συναινετικής λύσης γάμου. Οι πράξεις που δεν διενεργούνται από συμβολαιογράφους κατά τη διάρκεια της αποχής είναι:
-Όσες έχουν μεταβιβαστικό χαρακτήρα (π.χ. πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, ανταλλαγές, διανομές, αποδοχές κληρονομιάς κτλ.).
-Για όσες πράξεις απαιτείται πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ (π.χ. πωλήσεις, δωρεές, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομιάς, προσύμφωνα πώλησης, κτλ.).
– Επίσης δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί.

Οι λόγοι αποχής
Οι συμβολαιογράφοι πανελλαδικά απέχουν για τις πρόσφατες ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα της ηλεκτρονικής υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα. Οι συμβολαιογράφοι αποδέχονται, όπως τονίστηκε και στη συνέλευση τους την αρμοδιότητα της υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τον καταλογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, αντιδρούν όμως στο να βεβαιώνουν εκείνοι και όχι η φορολογική αρχή (ΔΟΥ) το ύψος του φόρου.
Προς τούτο έχουν ζητήσει βελτιώσεις στις πρόσφατες ρυθμίσεις ώστε το νομοθετικό πλαίσιο να διασφαλίζει τις συναλλαγές, τους πολίτες και το συμφέρον του δημοσίου.

Κλειστά γραφεία και από τους λογιστές

Κλείνουν τα γραφεία τους στις 22 Νοεμβρίου και οι λογιστές με αφορμή τα επικείμενα φορολογικά μέτρα που επηρεάζουν τον κλάδο τους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή τους ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας τους Δημήτριος Τσαμόπουλος, «σε συνέχεια των παρεμβάσεων της ΠΟΦΕΕ στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα επικείμενα φορολογικά μέτρα που επηρεάζουν και τους λογιστές- φοροτεχνικούς ελεύθερους επαγγελματίες, με πρόσχημα την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπου προτάσσεται η φορολόγηση με βάση ένα τεκμαρτό εισόδημα, μέτρο αναχρονιστικό, οριζόντιο και κατάφωρα άδικο, η Ομοσπονδία μας συμμετέχει στην πανελλαδική αποχή και τις κινητοποιήσεις της 22ης Νοεμβρίου 2023, συντασσόμενη στο πλευρό της ΓΣΕΒΕΕ και των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *