Thursday , 2 May 2024

Από την 1η Ιουλίου σε ισχύ το πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ρεύματος – Μέχρι 30 Ιουνίου οι αιτήσεις για το “Power Pass”

Κατατέθηκε χθες βράδυ στη Βουλή η ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου. Σε λειτουργία έχει τεθεί επίσης η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το “Power Pass”, μέσω του vouchers.gov.gr, για την αποζημίωση έως και 600 ευρώ, από τις επιπλέον χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για το χρονικό διάστημα έκδοσης των λογαριασμών από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως και 31ης Μαΐου 2022.

Πλαφόν

Η ρύθμιση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές οι οποίες θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η διάταξη προβλέπει ότι ο έκτακτος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους. Η διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για την χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων.

Power Pass

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το “Power Pass” θα διαρκέσει μέχρι και την 30ή Ιουνίου. Κατά τις πρώτες ημέρες της λειτουργίας της, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τους δικαιούχους, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.

Από χθες το vouchers.gov.gr  είναι διαθέσιμο για πολίτες με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και, μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, η πλατφόρμα θα ανοίγει κλιμακωτά για το σύνολο των δικαιούχων και θα εκδίδονται νεότερες ανακοινώσεις.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς χρειάζονται μόνο οι κωδικοί του πολίτη στο Taxisnet και το IBAN του λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί η επιδότηση. Όλα τα υπόλοιπα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. 

Για όσες ημέρες παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, θα διενεργείται προέλεγχος και θα αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους πολίτες για τυχόν διορθώσεις (μη υπαρκτή παροχή, λανθασμένη κατηγορία λογαριασμού κ.λπ.). Η εκκαθάριση των αιτήσεων, ο προσδιορισμός του ποσού επιστροφής και η καταβολή του στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθούν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.

Διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση τόσο για την κύρια κατοικία τους, όσο και για τη φοιτητική στέγη προστατευόμενων μελών που φοιτούν στην Ελλάδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πολίτης μπορεί να υποβάλει μέχρι και τρεις επιπλέον αιτήσεις για προστατευόμενα μέλη, ακολουθώντας κάθε φορά τα παραπάνω βήματα.

Επιπλέον, για όσους είναι υπόχρεοι να υποβάλουν πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, είναι απαραίτητη η υποβολή της φορολογικής δήλωσης πριν από την αίτηση για το Power Pass. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα, μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *