Thursday , 28 March 2024

Από τις 8 το πρωί έπιασαν δουλειά οι κομμωτές – “Κομφούζιο” στα βιβλιοπωλεία καταγγέλλει η Ομοσπονδία Βιβλιοχαρτοπωλών Εκδοτών Ελλάδος

Σοφία Ξανθοπούλου

Ρολά σήκωσαν από νωρίς το πρωί βιβλιοπωλεία και κομμωτήρια και κουρεία. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις υπάρχει προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00. Οι σημερινές εικόνες πάντως μέχρι στιγμής δεν δείχνουν συνωστισμό.

Για τα βιβλιοπωλεία, επιτρέπεται το λιανικό εμπόριο βιβλίων από εξειδικευμένα καταστήματα με κύριο ΚΑΔ 47.61 υπό τις προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
  • Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ.
    Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.
Κομμωτήρια

Η λειτουργικά των κομμωτηρίων αφορά: στις υπηρεσίες κομμωτηρίων και άλλες υπηρεσίες καλλωπισμού/ΚΑΔ 96.02.10, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων γυναικών και κοριτσιών/ΚΑΔ 96.02.11, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.01, τις υπηρεσίες κομμωτηρίου και καλλωπιστηρίου γυναικών, που απασχολεί πάνω από δύο, τεχνίτες κομμωτές/ΚΑΔ 96.02.11.02, τις υπηρεσίες κομμωτηρίων και κουρείων ανδρών και αγοριών/ΚΑΔ 96.02.12, τις υπηρεσίες κουρείου/ΚΑΔ 96.02.12.01, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί μέχρι και δύο τεχνίτες/ ΚΑΔ 96.02.12.02, τις υπηρεσίες κουρείου ή κομμωτηρίου ανδρών, που απασχολεί πάνω από δύο τεχνίτες/ΚΑΔ 96.02.12.03
και με τις εξής προϋποθέσεις:

  • Τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 15 τ.μ. επιπλέον.
  • Απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.
  • Οι πελάτες προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Έναρξη λειτουργίας τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020.
  • Προαιρετικό (διευρυμένο) ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 μ.μ..
    Δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές 20 και 27 Δεκεμβρίου 2020.

Για να πάμε σε κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία στέλνουμε κωδικό 2, τον κωδικό δηλαδή που στέλνουμε σήμερα για να πάμε για την προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), ΚΤΕΟ και συνεργεία αυτοκινήτων.

Μιλώντας στο thesseconomy.gr ο Παύλος Κολοβός, σωματείου κομμωτών-κουρέων Θεσσαλονίκης τόνισε ότι “αρχίσαμε να δουλεύουμε με ραντεβού από τις 8 το πρωί. Οι πελάτισσες είναι σε ημιάγρια κατάσταση με ακούρευτα και άβαφα μαλλιά τόσο καιρό. Η δουλειά μας γίνεται μόνο με ραντεβού και δεν υπάρχει αναμονή του πελάτη. Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση. Ο κλάδος μας επλήγη από τους συναδέλφους που έκαναν επισκέψεις στα σπίτια. Η παραοικονομία μας έκανε μεγάλη ζημιά. Εργαζόμαστε τηρώντας αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως ακριβώς εργαζόμασταν και πριν επιβληθεί το δεύτερο λοκντάουν”.

“Κομφούζιο” στα βιβλιοπωλεία

“Επικρατεί ένα κομφούζιο στον δικό μας κλάδο” επισημαίνει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιβλιοχαρτοπωλών Εκδοτών Ελλάδος Βασιλική Μανουσαρίδου. ” Όπως είπε “έρχεται ο πελάτης  να πάρει ένα σχολικό βιβλίο αλλά δεν επιτρέπεται να αγοράσει το προστατευτικό του κάλυμμα. Έχει δημιουργηθεί ένα κομφούζιο, ζητάμε διευκρινίσεις, καθώς το  ρίσκο το παίρνει ο συνάδελφος στη φυσική πώληση. Σας λέω ότι έρχεται κάποιος που  θέλει να πάρει ένα βιβλίο και θέλει να πάρει και ένα συνοδευτικό μαρκαδοράκι. Δεν μπορεί να το αγοράσει. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει ζήτημα ασφάλειας. Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν ξέρουν αν μπορούν να πουλήσουν ένα ημερολόγιο Το επετειακό επιτρέπεται να το πουλήσουμε διότι έχει ISBN. Αυτά δεν τα πρόβλεψε κανείς . Κανείς δε συζήτησε μαζί μας για να θέσουμε και εμείς ως κλάδος τα προβλήματα που θα προκύψουν. Ανοίξαμε με προχειρότητα. Υπήρχαν ιδιαιτερότητες που δεν ελήφθησαν υπόψη από τους αρμόδιους του Υπουργείου”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *