Thursday , 25 April 2024

Απώλειες 10,8 δισ. ευρώ κατέγραψε η ελληνική οικονομία, λόγω πανδημίας

Γράφουν οι: Ειρήνη Μακαντάση, Κυριάκος Ιακωβίδης, Γιώτα Ζλατάνη, Γεώργιος Κελεπούρης

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία των επιπτώσεων που έχει για την οικονομία η πανδημία,  σύμφωνα με το εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο της ομάδας φοιτητών του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου Μακεδονίας (Finance Club UoM).

Ειδικότερα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η παράταση του lockdown είχε ως αποτέλεσμα το πρωτογενές έλλειμμα να ανέλθει στα 1,47 δισ. ευρώ στο τέλος του Ιανουαρίου, τα φορολογικά έσοδα να μειωθούν κατά 295 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) να διαμορφωθούν σε 145 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 615 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ακόμη ότι ο περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια του 2020, ως συνέπεια της πανδημίας, προκάλεσε μείωση 36, 4% στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων που υποχρεώθηκαν να αναστείλουν τις δραστηριότητες τους, έπειτα από κυβερνητική απόφαση.

Το σύνολο της ζημίας για την ελληνική οικονομία ανήλθε στα 10,8 δισ. ευρώ ενώ τις σημαντικότερες απώλειες, ύψους 67,4%, υπέστη ο κλάδος του τουρισμού και αντίστοιχα 37,5% ο κλάδος της εστίασης.

Ωστόσο, αισιοδοξία προκαλεί η ανακοίνωση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτικές δαπάνες στη μεταποιητική βιομηχανία αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 2,8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *