Thursday , 28 March 2024

Απ. Βεσυρόπουλος: Άμεσα η νομοθέτηση της αναστολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και στις αντιπαροχές

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός (φωτογραφία) με θέμα τις αναγκαίες πολιτικές για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και του κατασκευαστικού τομέα.

Βασικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομικές άδειες και στο σύνολο των αδιάθετων νεόδμητων ακινήτων από την 1/1/2006 μέχρι το 2023.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% για όλα τα νέα ακίνητα αποτελεί χρήσιμο και αναγκαίο μέτρο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι προϊόν τεκμηριωμένων προτάσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την αγορά και το ΤΕΕ. Το μέτρο, έτσι όπως ανακοινώθηκε, έχει πραγματικό αντίκρισμα σε όλη την κοινωνία και την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος της.

Απαλλαγή ΦΠΑ και στην αντιπαροχή

Ο κ. Βεσυρόπουλος σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών υπό τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα, τον ίδιο, τον κ. Σκυλακάκη και τον κ. Ζαββό δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις αναπτυξιακές πολιτικές της Κυβέρνησης. Τόνισε ότι με βάση τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η Κυβέρνηση αποφάσισε στο εξής να απαλλάσσονται από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας όλες οι καινούργιες κατασκευές, όπως και τα ακίνητα που κατασκευάστηκαν τα τελευταία 14 χρόνια και δεν έχουν πωληθεί ακόμη. Το νέο μέτρο θα ισχύσει, μάλιστα, και για τις περιπτώσεις αντιπαροχής. Δηλαδή o ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα απαλλάσσεται από την καταβολή ΦΠΑ για τα διαμερίσματα που θα λαμβάνει ως αντιπαροχή, όπως ανέφερε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την άμεση νομοθέτηση του μέτρου, τόνισε ο κ. Βεσυρόπουλος, προσθέτοντας πως, εντός εξαμήνου, η απαλλαγή θα γίνεται από κάθε ενδιαφερόμενο με μία απλή αίτηση. Ευχαρίστησε μάλιστα τον Πρόεδρο του ΤΕΕ για τη συμβολή του και την αποσαφήνιση των λεπτομερειών για την εφαρμογή αυτής της κυβερνητικής επιλογής για τον κλάδο των ακινήτων.

«Το Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Όπως τονίζει και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το σύνθημά μας είναι «Ανάπτυξη για Όλους». Και αυτό αποτυπώνεται στην επιλογή μας για ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα και του κλάδου των ακινήτων που στηρίζει χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και δίνει απασχόληση σε εκατοντάδες επαγγέλματα».

Στο 40% η μείωση φόρου για

ενεργειακή αναβάθμιση

Ο Υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμη στην προωθούμενη από την κυβέρνηση μείωση φόρου ύψους 40% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης και αισθητικής ανακαίνισης στα ακίνητα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *