Friday , 3 May 2024

Αργεντινή: Νέο δόγμα του σοκ δια χειρός Μιλέι

Του Γ.Κατσιάνη

Πριν από δύο εβδομάδες είχα γράψει ότι είναι η Αργεντινή: Η μοναδική χώρα που επί 22 χρόνια υφίσταται θεραπείες-σοκ – Thesseconomy.

Δυστυχώς, σήμερα επιβεβαιώνομαι για άλλη μια φορά, καθώς οι σαρωτικές αλλαγές που επιχειρεί να θέσει σε εφαρμογή ο νεοκλεγείς πρόεδρος της χώρας, Χαβιέ Μιλέι έχουν προκαλέσει αναβρασμό στην κοινωνία της χώρας.

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει την εφαρμογή της θεραπείας-σοκ τόσο σε κοινωνικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, έχει βγάλει, εδώ και ημέρες, εκατοντάδες χιλιάδες Αργεντίνους στο δρόμο.

Οι αλλαγές

Η ιδιωτικοποίηση 41 κρατικών επιχειρήσεων, η άρση του πλαφόν στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, η απόλυση 7.000 συμβασιούχων του δημοσίου, η κατάργηση του νόμου που προέβλεπε τριμηνιαία αύξηση των συντάξεων και ο περιορισμός των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας είναι μερικές από τις αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο των 664 άρθρων.

Δεν γνωρίζω πως με αυτά τα μέτρα ο φιλελεύθερος Μίλει θα καταφέρει να χαλιναγωγήσει το υψηλό δημόσιο χρέος και τον πληθωρισμό που “τρέχει” με 143%(!) ενώ συνεχίζεται και η κατρακύλα του πέσο που σήμερα ισούται με 0,0011 ευρώ!!

Θεωρώ ότι το 2024 προδιαγράφεται δυσοίωνο για μια χώρα που αν και είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, παγκοσμίως, έχει χρεοκοπήσει εννιά φορές μέσα σε δύο αιώνες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *