Friday , 29 March 2024

«Ασπίδα» κατά των κατασχέσεων η ρύθμιση των 120 δόσεων

«Σανίδα σωτηρίας» για 1,2 εκατομμύριο οφειλέτες του δημοσίου αποτελεί η ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ειδικότερα, όσοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, αυτομάτως γλιτώνουν τις κατασχέσεις, ακόμα και αυτές που έχουν ήδη ξεκινήσει να γίνονται σε βάρος τους.

Επιπλέον, ρυθμίζονται οφειλές που έχουν βεβαιωθεί εντός του 2019 μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης και αφορούν φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Κίνητρα και αντικίνητρα για επιχειρήσεις

Με στόχο το νέο σχήμα να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τα 3,8 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας αλλά και να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία περισσότερα έσοδα κατά τους πρώτους μήνες της ρύθμισης, το υπουργείο Οικονομικών δίνει έξτρα μπόνους στις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε έως και 36 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων που ξεκινάει από 75% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 25 έως και 36 δόσεις, ανεβαίνει στο 80% για 13 έως 24 δόσεις, αυξάνεται στο 85% στην περίπτωση ρύθμισης της οφειλής σε 5 έως 12 δόσεις για να φθάσει στο 95% για όσους επιλέξουν το σχήμα των δυο έως τεσσάρων μηνιαίων δόσεων.

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής, οι επιχειρήσεις κερδίζουν πλήρη απαλλαγή κατά 100% από τόκους και προσαυξήσεις.

Αντίθετα, τα νομικά πρόσωπα που θα επιλέξουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες από 36 μηνιαίες δόσεις θα έχουν μικρότερο κούρεμα στις προσαυξήσεις που δεν υπερβαίνει το 45%.

Μάλιστα για όσους επιλέξουν το σχήμα των 120 δόσεων θα έχουν έκπτωση μόλις 10%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *