Thursday , 2 May 2024

Ασφαλιστική ικανότητα μη μισθωτών: Την παρέμβαση των υπουργείων Υγείας και Εργασίας ζητούν οι επαγγελματίες και οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Του Γ.Κατσιάνη

Να επανεξεταστεί το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των μη μισθωτών που ταλαιπωρεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ).

Με επιστολή της προς τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, η ΟΕΕΘ κάνει λόγο για “ασφάλιση δύο ταχυτήτων” από τον κανόνα της ασφαλιστικής ικανότητας που ισχύει από την 1η Μαρτίου.

“Εφόσον κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει στον ΕΦΚΑ (για το 2023) θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει (σε έως 24 δόσεις) θα πάρει μηνιαία. Αυτό όμως θεωρείται ασφάλιση δύο ταχυτήτων, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες αδικούνται κατάφορα έναντι των μισθωτών και, ναι υπάρχει η πρόβλεψη ότι οι οφειλέτες μη μισθωτοί θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, αλλά δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λ.π”, τονίζει στην επιστολή της η Ομοσπονδία και σημειώνει ότι για την πρόσβαση σε ιδιωτικές δομές υγείας, “θα πρέπει οι ίδιοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους και να πληρώσουν”. 

Να σημειωθεί ότι από το μέτρο της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιώτες εξαιρούνται τα παιδιά, οι χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με αναπηρία

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *