Tuesday , 16 April 2024

Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ

Σ.Ξανθοπούλου

Φορολογικές ελαφρύνσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βήμα της Βουλής. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στήριξη της εργασίας και των επιχειρήσεων μέσα από το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.

Όπως είπε, οι οφειλές απο Μάρτιο έως και τοv Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ένα ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με μειωμένο επιτόκιο από το 2021.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο έχουν αποφασίσει να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και για ΕΝΦΙΑ. Έτσι:

– Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα εξοφληθεί φέτος σε 8 μηνιαίες δόσεις, δηλαδή από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο 2021.

– Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα εξοφληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, επίσης από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο 2021.

– Ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από Σεπτέμβριο έως και Φεβρουάριο 2021.

– Όποιος εξοφλήσει εφάπαξ το σύνολο της οφειλής των παραπάνω υποχρεώσεων θα έχει έκπτωση 2%.

– Θεσπίζεται ειδική ρύθμιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με μειωμένο επιτόκιο για τις φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που συσσωρεύτηκαν από τον Μάρτιο έως και τον Σεπτέμβριο λόγω των αναστολών λειτουργίας επιχειρήσεων στο πλαίσιο του lockdown. 

Σχετικά με το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ανέφερε ότι “έως τα τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται, τώρα έχουν λιγότερη δουλειά, θα μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα το χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους. Οι τελευταίοι θα διατηρούν σχεδόν τον ίδιο μισθό και όλα τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα έστω και για τις μισές ημέρες απασχόλησης. Και, βέβαια, έχουμε ένα σταθερό κατώτατο όριο και αυτό δεν είναι άλλο από το βασικό μισθό. Και βέβαια έχουμε και την απαγόρευση των απολύσεων για όλους όσοι εντάσσονται στο πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τους δίνεται η δυνατότητα να ορθοποδήσουν γιατί απαλλάσσονται από ένα μέρος του βάρους του μισθολογικού κόστους. Οι εργαζόμενοι από την άλλη πλευρά διατηρούν τις δουλειές τους. Με άλλα λόγια, από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφική μας διαφορά. Και αντί για τα λουκέτα επιλέγουμε την απασχόληση και προκειμένου να σώσουμε θέσεις εργασίας δημιουργούμε και αξιοποιούμε αυτό το σύστημα, το καινούργιο πρόγραμμα που ονομάσαμε ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *