Sunday , 28 April 2024

Αυξάνεται το πετρέλαιο θέρμανσης, μειώνεται το φυσικό αέριο – Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές

Στην “καρδιά” του χειμώνα αν και ο υδράργυρος του θερμομέτρου έχει πάρει την κατιούσα σε αντίθεση στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται η τιμή του να πάρει ανοδική τιμή. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλάζουν ξανά από το Φεβρουάριο τα δεδομένα στη θέρμανση. Στο πετρέλαιο φαίνεται ότι έρχονται αυξήσεις ενώ στο φυσικό αέριο αναμένονται μειώσεις.
Ανατροπές που συνδέονται με τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις και παραπέμπουν σε υψηλότερο επίπεδο τιμών τουλάχιστον για το Φεβρουάριο. Στο πετρέλαιο η μέση τιμή πανελλαδικά βρίσκεται στα 1,3 ευρώ το λίτρο, αλλά δεδομένων των ανοδικών τάσεων στο μπρεντ (87,47 δολάρια, στο τέλος της εβδομάδας), όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αυξηθεί.
Καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι έρχεται αύξηση ζήτησης από πλευράς Κίνας, οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο τιμών, ενώ δημοσκόπηση του Reuters παραπέμπει σε μια μέση τιμή πετρελαίου στα 90 δολάρια σε βάθος χρόνου.
Στη παρούσα φάση τα δύο καύσιμα κινούνται παράλληλα, με το αέριο στα 11-12 λεπτά / KWh και το πετρέλαιο στα 11,9 λεπτά. Οι τιμές είναι ίδιες. Τον επόμενο όμως μήνα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

Οι τιμές
Όπως όλα δείχνουν το πετρέλαιο θα αυξηθεί, ενώ το αέριο θα υποχωρήσει σημαντικά, καθώς θα ενσωματώσει τις τρέχουσες διεθνείς μειώσεις. Στην Ελλάδα ως γνωστόν, το αέριο πωλείται με βάση τις διεθνείς τιμές του προηγούμενου μήνα, γεγονός που σημαίνει ότι η μεγάλη βουτιά κάτω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα, θα αποτυπωθεί στη λιανική από το Φεβρουάριο.
Σήμερα η λιανική του αερίου βρίσκεται στα 11-12 λεπτά / KWh, ωστόσο από τον επόμενο μήνα, θα κινείται ακόμη και στα 6,5 λεπτά / KWh. Δηλαδή τουλάχιστον 40- 45% χαμηλότερα από το πετρέλαιο. Tόσο λέγεται ότι θα είναι τις επόμενες εβδομάδες η τιμή πώλησης του αερίου για το σκέλος της ενέργειας, προ ΦΠΑ και χωρίς κόστη μεταφοράς και διανομής.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *