Wednesday , 8 May 2024

Αυξάνονται από 3%- 22% οι τιμές σε 100 προϊόντα έως τέλος Ιανουαρίου – Σε ποια «καίνε» οι τιμές

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πρώτες ανατιμήσεις της νέας χρονιάς για περίπου 200 προϊόντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναμένεται, να αυξηθούν οι τιμές σε περίπου 100 προϊόντα σε ποσοστό που κατά μέσο όρο φτάνει το 6%, ενώ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα ανατιμηθούν άλλα 100 προϊόντα σε ποσοστό που κατά μέσο όρο θα ανέλθει στο 7%.

«Πρωταθλητής» το ελαιόλαδο
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Δεκέμβριο το ελαιόλαδο ήταν ακριβότερο κατά 58,5% και ακολούθησαν τα φρούτα 15%, τα λαχανικά 14%, το μεταλλικό νερό, τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων κατά 12,6%, τα ψάρια 8,4%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά 7,7%, τα κρέατα 6,5%, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά 3,8%, ο καφές 3,7% ενώ οι ετήσιες αυξήσεις στο ψωμί και τα δημητριακά έφτασαν το 2,6%. Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα να επιμένει σε υψηλά επίπεδα και να βρίσκεται στο 8,9% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, το ελαιόλαδο αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στη λίστα με τα προϊόντα στα οποία καταγράφονται οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις.

Θα αυξηθούν οι τιμές
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν ανατιμηθεί τα εξής προϊόντα:φρέσκοι χυμοί έως 22%, οδοντόβουρτσες, αφρόλουτρα και αποσμητικά έως 19%, σοκολατοειδή έως 18%, αλλαντικά ιδιωτικής ετικέτας 16%, κρασιά έως 16%, ελιές έως 14%, τόνος σε φάκελο έως 13%, χαρουπάλευρο έως 12%, τυριά χύμα και συσκευασμένα έως 10%, αναψυκτικά πορτοκάλι έως 9%, καφές εσπρέσο έως 7%, μπίρες έως 7%, βαλσάμικο ξύδι και μηλόξυδο έως 5%, έτοιμες σαλάτες 4% και φέτα 3%. Οι νέες ανατιμήσεις θα περνούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που διαθέτουν στις αποθήκες τους. Σημειώνεται, επίσης ότι πρόκειται για αυξήσεις που πραγματοποιούνται από μεμονωμένους προμηθευτές και όχι από το σύνολο των εταιρειών που παράγουν οι εμπορεύονται τα παραπάνω προϊόντα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *