Thursday , 28 March 2024

Αυξάνονται τα λουκέτα σε καταστήματα τροφίμων – Φούρνοι, παντοπωλεία, καφέ-μπαρ “λυγίζουν” από το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό

Εντείνεται ολοένα και περισσότερο το πλήγμα που έχει επιφέρει το κύμα της ακρίβειας της ενέργειας και των πρώτων υλών και γενικότερα ο πληθωρισμός στην αγορά της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης κ.ο.κ. αλλά πλέον και στον κλάδο των τροφίμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αγορά της Καλαμαριάς, όπου στο πιο κεντρικό σημείο-φιλέτο της εν λόγω αγοράς, δηλαδή στην οδό Μεταμορφώσεως έχουν κλείσει πρόσφατα τόσο ένα κατάστημα γνωστής αλυσίδας φούρνων, όσο και στην απέναντι πλευρά του δρόμου το κατάστημα επίσης γνωστής αλυσίδας παντοπωλείων. Σημειωτέον ότι πρόκειται για πολύ κεντρικό σημείο “περαντζάδα”, που κάθε πρωί, χάρη στα πολλά δέντρα και σκιά που διαθέτει, συγκεντρώνει πλήθος πολιτών για πρωινό καφέ στις καφετέριες που έχουν αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο δρόμο. Λίγες δεκάδες μέτρα μόνο παραπέρα, εξάλλου, στον κεντρικό πεζόδρομο της Καλαμαριάς υπάρχουν πλέον ξανά τουλάχιστον πέντε κλειστά καταστήματα, με πιο πρόσφατο το κλείσιμο γωνιακού καφέ-μπαρ, ενώ έχουν αυξηθεί ξανά και τα κλειστά καταστήματα στα στενά που “βγαίνουν” στον πεζόδρομο.

Σύμφωνα, εξάλλου, με την πρόεδρο των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει τουλάχιστον 20 φούρνοι σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ από τα περίπου 700 αρτοποιεία που λειτουργούν σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης ένα ποσοστό 20% κινδυνεύει με λουκέτο, λόγω των μεγάλων οφειλών σε τιμολόγια ενέργειας, τα οποία προσπαθούν να αποπληρώσουν με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις.

“Θύματα” μετράει εξάλλου και το Καπάνι, η παραδοσιακή αγορά τροφίμων στο κέντρο της πόλης, όπου στη διάρκεια του καλοκαιριού έκλεισαν άλλα πέντε καταστήματα και από τα 220 καταστήματα της περιοχής ενεργά είναι μετά βίας περί τα 150 και πολλά εξ αυτών υπολειτουργούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *