Wednesday , 24 April 2024

Αυξήσεις πάνω από 100 ευρώ(!) τον μήνα για τους εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό

Του Γ. Κατσιάνη

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμφωνία της χρονιάς για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση.

Ο λόγος για την διετή συλλογική σύμβασης εργασίας που υπέγραψε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού, ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων επαρχίας Θήρας νομού Κυκλάδων με τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας, η οποία προβλέπει αυξήσεις πάνω από 100 ευρώ(!) (19%) σε όλες τις ειδικότητες των απασχολούμενων.

Ειδικότερα από την 1η Σεπτεμβρίου, ο ανώτατος μισθός καθορίζεται στα 1100 ευρώ/μήνα και ο κατώτατος στα 770 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει την καταβολή μιας σειράς επιδομάτων στους εργαζόμενους, όπως είναι μεταξύ άλλων της πολυετούς υπηρεσίας (5% ανά τριετία), επίδομα γάμου (10%), εποχικής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (10%-15%) και της ανθυγιεινής εργασίας (10%).

Επίσης, θεσμοθετείται για πρώτη φορά η πενθήμερη, 40ωρη εργασία την εβδομάδα ενώ κατοχυρώνεται και το δικαίωμα της επαναπρόσληψης του ίδιου προσωπικού, το αργότερο από τις 2 Μαΐου.

“Καλούμε όλες τις επιχειρήσεις στη Σαντορίνη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα, ώστε να επιστρέψουν όλοι όσους έδιωξε η αντεργατική πολιτική και οι εργοδοτικές πρακτικές που επιβάλανε εργασιακό μεσαίωνα”, τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων επισιτισμού, τουρισμού, ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων επαρχίας Θήρας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *