Thursday , 25 April 2024

Αυξημένες οι φετινές πωλήσεις λαγάνας στη Θεσσαλονίκη – Πεσμένη, όμως, η συνολική κίνηση σε αυτό το lockdown

Αυξημένες ήταν οι φετινές πωλήσεις λαγάνας στη Θεσσαλονίκη την Καθαρά Δευτέρα, η γενικότερη κίνηση στα αρτοποιεία του νομού ωστόσο καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος lockdown είναι πεσμένη.

Η κλειστή εστίαση και οι ισχύοντες περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, όπως επισημαίνει στο Thesseconomy.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Ο Προφήτης Ηλίας”, Έλσα Κουκουμέρια, οδήγησαν τον κόσμο που παρέμεινε στα σπίτια του στους φούρνους της γειτονιάς του και οι πωλήσεις λαγάνας ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας εκτιμάται ότι ήταν αυξημένες κατά 10%-15% σε σύγκριση με άλλες χρονιές, με μεγάλες ουρές (λόγω και των μέτρων για τις αποστάσεις) να σχηματίζονται έξω από περίπου το 90% των φούρνων της πόλης. Οι περισσότεροι αρτοποιοί μάλιστα για να ανταποκριθούν στη ζήτηση ζύμωναν μέχρι το μεσημέρι, ενώ ο μέσος όρος κατανάλωσης ανά οικογένεια ήταν δυο έως τέσσερις λαγάνες.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όμως, μέχρι και σήμερα, στον αντίποδα, σύμφωνα με την κα.Κουκουμέρια η κίνηση στα αρτοποιεία είναι υποτονική, μετά την “έξαρση” της Καθαράς Δευτέρας, αλλά και γενικότερα στο δεύτερο αυτό μεγάλο lockdown η αγοραστική κίνηση στα αρτοποιεία-αρτοζαχαροπλαστεία είναι πεσμένη, κατά περίπου 20% στα ψωμιά, κουλούρια και λοιπά αρτοσκευάσματα, ενώ η μείωση φτάνει μέχρι και στο 35% – 40% στα γλυκά.

“Ο κόσμος είναι κουρασμένος ψυχολογικά, βαριέται πια ακόμη και να καταναλώσει, είναι σε χειρότερη ψυχολογική κατάσταση σε αυτο το Lockdown και φυσικά υπάρχει και ο κόσμος που δεν έχει χρήματα, άνεργοι, εργαζόμενοι σε αναστολές κ.ο.κ.”, σημειώνει η πρόεδρος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης.

Κάποια αρτοποιεία συνηθίζουν να πουλάνε λαγάνες καθόλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, κάποια άλλα μόνο την εβδομάδα της Καθαράς Δευτέρας και άλλα μόνο τη συγκεκριμένη ημέρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *