Friday , 26 April 2024

Αυστηρό μήνυμα λογιστών-φοροτεχνικών προς Κ. Χατζηδάκη: “Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους περνάει από τα γραφεία μας”

Του Γ. Κατσιάνη

Μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των λογιστών-φοροτεχνικών και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, με αφορμή την καθυστέρηση που παρατηρήθηκε ως προς την ανανέωση (μέχρι 20 Δεκεμβρίου) της προθεσμίας για την ψηφιακή απογραφή του χρόνου εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ». 

Με κοινή τους επιστολή, πέντε ενώσεις και σύλλογοι λογιστών ελεύθερων επαγγελματιών της Πελοποννήσου (Αρκαδίας, Ερμιονίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας) εξαπολύουν δριμύ κατηγορώ σε βάρος του αρμόδιου υπουργού, Κ. Χατζηδάκη και καλούν την ομοσπονδία του κλάδου να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

“Όλος ο λεγόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, για τον οποίο η Πολιτεία υπερηφανεύεται, έχει περάσει και περνάει στο μεγαλύτερό του μέρος, από τα δικά μας γραφεία. Εμείς τρέχουμε τις εκατοντάδες πλατφόρμες και ηλεκτρονικές αιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί. Εμείς κάνουμε όλο αυτό το μεγαλόπνοο πλάνο πράξη. Απαιτούμε λοιπόν σεβασμό και αναγνώριση, όχι στα λόγια, αλλά εμπράκτως. Παρατάσεις την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή παίζοντας με τα νεύρα, την υπομονή και την υγεία μας είναι απαράδεκτες“, τονίζεται, μεταξύ άλλων και ζητούν απαντήσεις σε μια σειρά από τρέχοντα ζητήματα.

“Έχετε ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τις επιχειρήσεις – εργοδότες, μέσω των Επιμελητηρίων, εμπορικών συλλόγων κτλ – όπως έχετε ανακοινώσει με άλλο δελτίο τύπου – για όλες αυτές τις αλλαγές που φέρνει το ψηφιακό ωράριο; Έχετε γνωστοποιήσει στους επιχειρηματίες, ότι εν μέσω όλης αυτής της κρίσης που διανύει η αγορά, τα πρόστιμα για μη υποβολή απογραφής ή οργάνωσης χρόνου εργασίας, κυμαίνονται από 1.800 ως 8.000 ευρώ;”, σημειώνουν ενώ κάνουν λόγο και για “δύο μέτρα και δύο σταθμά” μεταξύ των επιχειρήσεων.

“Γιατί στις επιχειρήσεις της Α φάσης (σούπερ μάρκετ, τράπεζες και επιχειρήσεις με πάνω από 250 εργαζομένους – οι οποίες ως επι των πλείστο έχουν και εσωτερικό οργανωμένο λογιστήριο) είχε δοθεί προθεσμία απογραφής 4 μηνών ενώ για όλες τις υπόλοιπες, οι οποίες είναι και η συντριπτική πλειοψηφία, αρχικά ο νόμος όριζε 2 μήνες και τροποποιήθηκε με ένα απλό δελτίο τύπου από το Υπουργείο σας, σε μόλις 1 μήνα;”, επισημαίνεται στη σχετική επιστολή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *