Sunday , 28 April 2024

Αυτά είναι τα πρόστιμα για τους παρόχους POS και ταμειακών μηχανών

Του Γ. Κατσιάνη

Τσουχτερά πρόστιμα για τους παρόχους τερματικών (POS) και τους κατασκευαστές ταμειακών μηχανών που δεν θα μεριμνήσουν για την έγκαιρη αναβάθμιση των λογισμικών τους, προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ειδικότερα, προβλέπεται η επιβολή προστίμου, ύψους 200.000 ευρώ σε όσες εταιρίες POS δεν συνεργαστούν με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των τερματικών με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που η ίδια παράβαση διαπραχθεί σε διάστημα πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τότε το πρόστιμο αυξάνει κατά 50% και ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.

Επιπλέον, όσοι πάροχοι POS δεν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο Μητρώο Μέσων Πληρωμών τότε  παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς και επιβάλλεται πρόστιμο, ύψους 100.000 ευρώ.

Επίσης, επιβάλλεται πρόστιμο στην εταιρεία, ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχει προβεί σε αναβάθμισή του.

Ταμειακές μηχανές

Στην περίπτωση που οι εταιρίες κατασκευής ταμειακών μηχανών δεν συνεργαστούν στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου όπως αυτό έχει οριστεί από την ΑΑΔΕ, τότε προβλέπεται ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους ενώ επιβάλλεται και πρόστιμο, ύψους 10.000 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *