Wednesday , 24 April 2024

Αχιλλέας Γραβάνης: “Μαζί με το εμβόλιο θα έχουμε και αντιϊκά φάρμακα”

Στο τέλος του 2020 αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα και αρχές του 2021 το εμβόλιο. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης που μίλησε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 και τον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη. Όπως είπε “πρόκειται για το κοκτέιλ των φαρμάκων που χορηγήθηκε στον Ντόναλντ Τραμπ. Τα φάρμακα θα αυτά θα έρθουν στη χώρα μας τις επόμενες εβδομάδες. Ο ΕΟΦ ήρθε σε επαφή με τις εταιρείες των αντιϊκών φαρμάκων. Τα φάρμακα αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης της πανδημίας, να θεραπεύσουμε τους ασθενείς μας στα πρώτα στάδια στο σπίτι”.

Ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι οι γιατροί θα έχουν περισσότερα εργαλεία στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού τον επόμενο χρόνο. Επιπλέον, όπως είπε, “τα μονοκλωνικά αντισώματα αναμένεται να εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου για να έρθουν και στην Ελλάδα. Σήμερα έχουμε εξειδικευμένα αντιικά φάρμακα εναντίον κορονοϊού”. Όσον αφορά στα εμβόλια ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε ότι αυτά είναι νέας τεχνολογίας, πολύ πιο καθαρά από προηγούμενα εμβόλια, λιγότερο τοξικά από άλλα εμβόλια και μέχρι στιγμής έχουν δοκιμαστεί σε 50.000 εθελοντές. 

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε εφέτος Χριστούγεννα τόνισε ότι “νν χαλαρώσουμε αυτή τη στιγμή θα το πληρώσουμε. Είναι κρίμα να χάσουμε συνανθρώπους μας ή να ταλαιπωρηθούμε εμείς οι ίδιοι». Ο κ. Γραβάνης σημείωσε ότι η λοίμωξη πλέον είναι μέσα στα σπίτια και συνέστησε να σκεφτούμε όλοι με έναν τρόπο διαφορετικής σημασιολογίας των σχέσεων για λίγες ακόμη εβδομάδες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *