Friday , 19 April 2024

“Αόρατες” πολλές πινακίδες του ΚΟΚ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Σ.Ξανθοπούλου

Πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας βρίσκονται “κρυμμένες” πίσω από τις φυλλωσιές των δέντρων και γίνονται αόρατες από τα μάτια των οδηγών. Τέτοια σημεία “παγίδες” μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα και να χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές.

Τη φωτογραφία, από την περιοχή της Καλαμαριάς, τράβηξε και δημοσιοποίησε στη σελίδα του στο Facebook ο συγγραφέας και ακτιβιστής για τα άτομα με αναπηρία Δημήτρης Αντωνίου.

Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει “Αν σε νοιάζει ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ! Τέτοια σημεία-παγίδες ίσως υπάρχουν και στην γειτονιά σου. ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ από τα δέντρα ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ STOP που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά τροχαία ατυχήματα και να χαθούν τόσο άδικα ανθρώπινες ζωές. Ας έχουμε τον νου μας και αν διαπιστώσουμε την ύπαρξη τέτοιων κρυμμένων πινακίδων, αρχικά μπορείτε να καλέσετε το αρμόδιο τμήμα του δήμου σας για να στείλουν ανθρώπους να το φροντίσουν. Αν αρχίσουν τα ”μα, δεν έχουμε άτομα, δεν είναι εποχή κλαδέματος” και άλλα τέτοια γνωστά, ίσως χρειαστεί να το χειριστείτε μόνοι σας. Με λίγο κλάδεμα ίσως γλυτώσουμε κόσμο από μεγάλους μπελάδες-συμφορές. Αξίζει νομίζω…”.

Τέτοια σημεια – παγίδες υπάρχουν σε πολλούς δρόμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Πινακίδες που δηλώνουν υποχρεωτική στάση, μονόδρομο, προτεραιότητα, όριο ταχύτητας, απαγόρευση διάβασης για πεζούς, απαγόρευση στάσης και στάθμευσης, στάση λεωφορείου χάνονται ή δύσκολα διακρίνονται. Εμποδίζουν με αυτό τον τρόπο τους οδηγούς να έχουν την κατάλληλη ορατότητα αποτελώντας εν δυνάμει αιτία τροχαίων ατυχημάτων ή και δυστυχημάτων. Σε άλλες περιπτώσεις, οδηγοί αναγκάζονται να ελαττώσουν απότομα ταχύτητα στην προσπάθειά τους να «διαβάσουν» το κρυμμένο σήμα με κίνδυνο και πάλι πρόκλησης τροχαίων. Η δυσκολία και ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαιτέρως για τους τουρίστες οι οποίοι δεν γνωρίζουν καθόλου το οδικό μας δίκτυο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *