Saturday , 20 April 2024

Αύξηση κατά 30% των δικαιούχων του ΚΕΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2020

Σε σημαντικές αλλαγές στα κοινωνικά επιδόματα με διεύρυνση των δικαιούχων, κυρίως των ευάλωτων ομάδων, θα προχωρήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2020 η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) θα μετονομασθεί σε Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το οποίο θα δοθεί από το 2020 σε περισσότερους δικαιούχους καθώς θα αυξηθεί το ποσό από 760 εκατ. ευρώ που διατίθενται σήμερα σε 1 δισ. ευρώ.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που καθιερώσαμε εμείς για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014, ακολουθώντας τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα διευρυνθεί, θα ενισχυθεί και θα αγκαλιάσει τους αδύναμους και τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρέχοντας όχι μόνο οικονομική στήριξη αλλά και εγγυημένες ευκαιρίες επανένταξης στην κοινωνία και την εργασία», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Επιπλέον, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα συνδυαστεί και με πρωτοβουλίες για εργασία.

Ειδικότερα θα συνδυαστεί με οικονομικές πρωτοβουλίες, όπως η χορήγηση μικρών δανείων, με σκοπό τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων.

Αλλαγές στην κοινωνική πρόνοια


Παράλληλα, θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα παιδιού καθώς όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, θα χορηγείται το ποσό των 2000 ευρώ στις νέες οικογένειες για κάθε παιδί που θα γεννιέται.

Επιπλέον, το αφορολόγητο όριο για κάθε παιδί θα αυξάνεται κατά 1000 ευρώ ενώ θα χορηγείται ετήσιο κουπόνι 1800 ευρώ σε κάθε οικογένεια για να επιλέγει τον βρεφονηπιακό σταθμό που θέλει.  

Τέλος, όλα τα βρεφικά είδη θα υπαχθούν στον χαμηλό (13%) συντελεστή ΦΠΑ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *