Wednesday , 17 April 2024

Αύξηση του εισοδήματος φέρνουν οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών από το 2022

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί το υψηλό κόστος της ενέργειας να συμπίεσε και φέτος το εισόδημα εκατομμυρίων πολιτών, ωστόσο το 2022 αναμένεται να είναι καλύτερη χρονιά για το πορτοφόλι των φορολογουμένων.

Στην κατεύθυνση αυτή θα συντελέσουν αρχικά, η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% και η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι ένας εργαζόμενος με μεικτές αποδοχές 1500 ευρώ τον μήνα, θα έχει μηνιαίο όφελος 17 ευρώ, ήτοι 204 ευρώ/ έτος.

Επιπλέον, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και η επαναφορά στο 55% από 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα είναι άλλα δύο μέτρα που θα ωφελήσουν όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα, όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους αγρότες.                                                  

Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ

Εξάλλου, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο το 2022 θα διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ (13%) στο τουριστικό πακέτο, στις μεταφορές, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά και στα εισιτήρια των κινηματογράφων.

Επίσης, με ΦΠΑ 13% θα υπολογίζεται το κόστος των διδάκτρων στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και σε όσες σχολές χορού δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Τέλος, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις αυξήσεις που καταγράφονται στις ζωοτροφές, το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση προχώρησε στην μετάταξη του ΦΠΑ στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% και μάλιστα σε μόνιμη βάση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *