Tuesday , 23 April 2024

Αύριο στις 18:30 η υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας για τον EastMed – Και Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ ΔΕΠΑ και Energean Oil & Gas

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης και οι ομόλογοί του, από το Ισραήλ, Yuval Steinitz και από την Κύπρο, Γιώργος Λακκοτρύπης, θα υπογράψουν αύριο το απόγευμα, συγκεκριμένα στις 18:30, στο Ζάππειο Μέγαρο τη Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Εν όψει της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για την υπογραφή του EastMed, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας), Stefano Patuanelli, απέστειλε χθες επιστολή στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία εκφράζει τις πιο θερμές ευχές του για τν επιτυχία της πρωτοβουλίας, την οποία όπως αναφέρει συνεχίζει να στηρίζει και στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών Σχεδίων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI (Project of Common Interest)».

Στο περιθώριο της υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας, στον χώρο του Ζαππείου, στις 15.45, θα πραγματοποιηθεί και τριμερής συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Yuval Steinitz και Γιώργου Λακκοτρύπη.

Επίσης, μερικές ώρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας θα υπογραφεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, με το οποίο γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φ.α. από την Energean.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στα πλέον σημαντικά οφέλη του έργου περιλαμβάνεται η ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόβμο, με έμμες θετικές οικονομικές επιδράσεις κατά τη φάση κατασκευής, ανάπτυξης και λειτουργίας του έργου, η διάνοιξη ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου που θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του ελλαδικύ χώρου και η αύξηση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, όπως και η διασφάλιση της παροχής φυσικύ αερίου σε περιοχές που δεν έχουν μέχρι σήμερα πρόσβαση όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης επικοινώνησε  με τους κ. Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και με τον κ. Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής και τους προσκάλεσε να παραστούν στην τελετή υπογραφής για τον EastMed, ως πρώην υπουργοί Ενέργειας που συνέβαλαν επίσης και αυτοί στην προώθηση του αγωγού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *